Spasilački timovi još traže nestale 1foto: Fonet/AP

Broj stradalih u zemljotresu koji je u sredu pogodio centralnu Italiju porastao je na 268, a spasilački timovi i dalje tragaju za nestalima u ruševinama.

Međutim, stotine naknadnih potresa otežavaju napore više od 5.000 angažovanih spasilaca. Danas ujutru zabeležen je još jedan snažan potres jačine 4,7 stepeni Rihterove skale.

U najteže pogođenim područjima je proglašeno vanredno stanje, a italijanski premijer Mateo Renci je obećao fond od pedeset miliona evra za saniranje štete. On je takođe ukinuo stanovnicima porez i najavio novu inicijativu „Italijanski domovi“ kao odgovor na kritiku na račun loše izgradnje. Renci je, međutim, naglasio da je apsurdno misliti da Italija može napraviti zgrade koje su potpuno otporne na zemljotres.

On je reagovao na kritiku u italijanskoj štampi u kojoj se navodi da je kvalitet gradnje veoma nizak u visoko rizičnim područjima. Neke srušene zgrade su čak nedavno bile renovirane. Istorijski gradovi ne moraju da poštuju odredbe o izgradnji koje se tiču zemljotresa i često se ne primenjuju kada se podižu nove zgrade.

Zemljotres jačine 6,2 stepeni po Rihteru pogodio je u sredu u ranim jutarnjim satima planinsko područje u centralnoj Italiji, sto kilometara severoistočno od Rima. Najgore pogođena područja – Amatriče, Arkvata, Akumoli i Peskara del Tronto – obično nemaju mnogo stanovnika, ali su sada bili puni stranaca, koji su došli na odmor, zbog čega je još teže utvrditi tačan broj nestalih. Samo u Amatričeu je stradalo oko 200 ljudi. Prema rečima jednog zvaničnika u Amatričeu, piše Bi-Bi-Si, među stradalima je troje Britanaca, a rumunska vlada je saopštila da se 11 njenih državljana vode kao nestali.

Pojedini spasioci su priznali da se vodi trka s vremenom, dok drugi ne gube nadu da će još preživelih biti izvučeno iz ruševina, ukazujući da je jedan preživeli spasen tri dana nakon zemljotresa u Akvili 2009, kada je život izgubilo više od 300 ljudi.

Policija je uhapsila čoveka koji je pokušao da provali i opljačka jednu praznu kuću u gradu, izvestila je Ansa, preneo je Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari