Referendum u skladu sa propisima 1Foto: www.wikipedia.org

Vlada Republike Srpske (RS) uputila je danas otvoreno pismo svim akreditovanim ambasadorima u Bosni i Hercegovina (BiH) u kome se naglašava da je referendum o Danu RS u potpunosti u skladu sa pozitivnim propisima i tiče se pitanja od najvećeg značaja za građane RS.

U pismu se navodi da će RS održati referendum 25. septembra, na kom će zatražiti mišljenje građana o tome da li 9. januar treba da se obeležava i proslavlja kao Dan RS.

Referendum je u potpunosti u skladu sa pozitivnim propisima i tiče se pitanja od najvećeg značaja za građane RS, objavljeno je na sajtu Vlade RS.

Referendum će biti informativan za Narodnu skupštinu RS u njenim razmatranjima načina izvršenja odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine o Danu Republike.

Ovom odlukom, Republici Srpskoj dato je ovlašćenje i obaveza da sprovede odluku, kojom se traži da se obezbedi da Dan RS bude u skladu sa Ustavom BiH.

Odluka Republici Srpskoj ne zabranjuje da proslavlja dan svog osnivanja, dodaje se u pismu.

U pismu se navodi da je Venecijanska komisija Saveta Evrope detaljno analizirala usklađenost Ustava RS sa Ustavom BiH i nijednom nije prigovorila na odredbu Ustava RS o referendumu.

Dejtonski sporazum ne sadrži nijednu odredbu koja bi se mogla tumačiti kao zabrana ili ograničavanje referenduma, ukazuje Vlada RS.

Referendum se tiče javnog praznika u RS – stvari koja je u potpunosti u nadležnosti Republike Srpske kao entiteta.

Dan Republike je veoma značajan za građane RS zato što se njeno osnivanje generalno smatra presudnim za zaštitu interesa građana srpske nacionalnosti u celoj BiH.

Danom Republike slavi se postojanje RS – postojanje koje Ustav BiH, Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma pozdravlja i potvrđuje.

Vlasti RS imaju legitiman interes da čuju mišljenje o tome kada i na koji način treba slaviti ovaj značajan istorijski događaj, koji je priznat i potvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Važno je konstatovati da se odluka Ustavnog suda ne može razumno tumačiti kao da se RS zabranjuje da obeležava 9. januar kao godišnjicu njenog osnivanja.

Zabrinutost Ustavnog suda u pogledu Dana Republike proističe, pre svega, iz činjenice da se on poklapa sa pravoslavnom svetkovinom, Svetim Stefanom, i drugo, da 9. januar, s obzirom na prirodu deklaracije koju obeležava, navodno privileguje Srbe u odnosu na druge narode.

Republika Srpska ne želi ukidanje nijednog sekularnog, muslimanskog, katoličkog ili pravoslavnog praznika.

Vlada RS ukazuje da bi svi oni, međutim, bili neustavni ako bi se odluka Ustavnog suda tumačila kao zabrana obeležavanja 9. januara, Dana Republike, zato što se poklapa sa verskim praznikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari