Taksa za ulazak u EU 50 evra? 1

U okviru budućeg sistema registracije putnika Evropske unije (EU) mogao bi da se nađe i iznos od 50 evra za odobravanje putovanja koji bi plaćali građani zemalja koje nisu u EU, a nisu im potrebne vize za putovanja u Šengen.

Ovo bi moglo da se odnosi i na građane Srbije, piše danas portal Euraktiv Francuska.

Budući sistem registracije putnika Evropske unije mogao bi da donese do dve milijarde evra godišnje a novac može da bude iskorišćen da se nadoknade smanjenja budžeta EU.

Tarife će u okviru budućeg sistema za odobravanje putovanja plaćati građani zemalja koje nisu u EU a nisu im potrebne vize za putovanja u Šengen, što bi se moglo odnositi i na građane Srbije.

I Britanci će, kada izađu iz EU a u zoni Šengena se uvede obavezni sistem registracije putovanja po ugledu na američki, plaćati za posetu kontinentu.

Zagovornici sistema za odobravanje putovanja kažu da će doprineti jačanju bezbednosti u Evropskoj uniji.

Francuski izvor potvrdio je da je finansijska strana projekta glavna motivacija jer će predstavljati novi izvor prihoda za EU.

Neimenovani izvor rekao je za Euraktiv da bi suma mogla da bude daleko veća jer o tarifama još nije postignut dogovor i one će verovatno biti veće.

Sa cenom od 50 evra ETIAS bi do 2020. donosio više od dve milijarde evra godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari