Putinovoj partiji više 50 odsto glasova 1Foto: FoNet AP

Prema rezultatima posle 91,8 odsto prebrojanih glasova, stranka Jedinstvena Rusija, koju podržava predsednik države Vladimir Putin, osvojila je 54,16 odsto glasova na juče održanim izborima za državnu Dumu.

Kako prenosi Sputnjik, drugo mesto je osvojila Komunistička Partija Genadija Zjuganova sa 13,5 odsto glasova, treća je Liberalno-demokratska partija Vladimira Žirinovskog sa 12,26 odsto, a četvrta „Pravedna Rusija“ Sergeja Mironova sa 6,18 odsto glasova. Ostale stranke nisu prešle cenzus od pet procenata.

Ukupna izlaznost je bila 47,92 odsto birača.

Centralna izborna komisija je saopštila ranije večeras i da su kandidati Jedinstvene Rusije pobedili u 66 od 76 izbornih jedinica.

Ruski predsednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev proglasili su sinoć pobedu Jedinstvene Rusije na izborima za državnu Dumu. Može se hrabro reći – naša partija je pobedila, izjavio je Medvedev u štabu Jedinstvene Rusije. On je rezultat Jedinstvene Rusije na parlamentarnim izborima ocenim dobrim i izrazio je uverenje da će njegova partija dobiti apsolutnu većinu u Parlamentu.

Putin je istakao da izlaznost možda i nije najveća, ali da je rezultat Jedinstvene Rusije dobar. Rezultati izbora govore o rastućoj političkoj zrelosti građana Rusije, rekao je Putin i dodao da ljudi veruju toj partiji, što treba opravdati.

Znamo da je ljudima nije lako, ima mnogo problema i nerešenih pitanja, pa ipak, rezultat je ovakav kakav je, naglasio je Putin.

Nešto ranije Centralna izborna komisija je saopštila da je glasanje proteklo u najboljem redu. Pravo glasa imalo je 111,6 miliona Rusa, od kojih 1,87 miliona žive u inostranstvu, prenosi Sputnjik.

Na izborima u 55 regiona Ruske Federacije radilo je 774 posmatrača iz 63 zemlje, izjavila je šefica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova. Glasanje u ruskim diplomatskim predstavništvima u inostranstvu se odvijalo neometano, a ispred ambasade Rusije u Kijevu dežuralo je preko sto policajaca i pripadnika Nacionalne garde. Na Krimu je bilo otvoreno 1.207 biračkih mesta i situacija je bila mirna.

Glasanje je u Moskvi bilo je organizovano na najvišem mogućem nivou, izjavila je specijalna koordinatorka posmatračke misije OEBS-a Ilka Kanerva. „Sve je transparentno i jasno“, rekla je ona.

Posebne mere su preduzete kako bi se glasanje uspešno održalo u krajnje istočnom regionu Primorski Kraj, koji se graniči sa Kinom, a koji je nedavno pogođen obilnim poplavama. Ruski mediji navode da između jednog i pet odsto glasača u Rusiji živi u zabačenim i izolovanim oblastima, pa bi u samo jednom od regiona na krajnjem istoku, autonomnoj oblasti Čukotka, troškovi prevoza radi glasanja mogli da iznesu 23 miliona rubalja, što je oko 354.200 dolara.

Ruski predsednik Vladimir Putin glasao je juče na parlamentarnim izborima. Odgovarajući na pitanje novinara kako namerava da proslavi današnji dan, Putin je rekao: „Tako što ću da odem na posao“. Na pitanje novinara za koga je glasao, Putin je odgovorio: „Ja imam za koga da glasam. Šta, niste u toku?“.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je tokom dana građane te zemlje da „ne načine pogrešan izbor“ prilikom glasanja, naglasivši da svi imaju odgovornost i pred samim Bogom. „Sposobnost čoveka da bira između dobra i zla je prisutna tokom celog njegovog života. Međutim, ukoliko čovek ne sagleda šta se skriva ispod simpatičnog izgleda, on može da načini pogrešan izbor i da postane nesrećan“, rekao je on.

U Ukrajini protesti ispred ruske ambasade u Kijevu

Istovremeno, jedan ruski državljanin pretučen je ispred ambasade u Kijevu, a policija je potom uhapsila napadača. Kada je reč o samom glasanju, iz Centralne izborne komisije kažu da sve protiče u najboljem redu.

Napad na državljane Rusije u blizini ruske ambasade u Kijevu pokazuje odnos ukrajinskih vlasti prema međundorodnom pravu i poštovanju prava građana da izražavaju svoju volju, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari