Plenković i Petrov: Treba dogovoriti još samo detalje 1Foto: HRT

Završen je treći krug pregovora HDZ-a i Mosta o uspostavljanju parlamentarne većine, odnosno o sastavljanju nove vlade Hrvatske.

Kako javlja HRT, nakon sastanka predsednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je kako su napredovali u pregovorima oko poznatih sedam tačaka koje je Most izneo uoči izbora. „Mislim da smo tu vrlo blizu dogovora o svim pitanjima, zavisno o hodogramu njihove primene. Razgovarali smo i o daljim aktivnostima izrade programa vlade koji se temelji na aktivnostima naših kolega koji su radili na izbornom programu HDZ-a i programu Mosta. Radimo na podudarnostima pojedinih strateških tačaka koje će u završnici, po mom dubokom uverenju, biti dio budućeg programa hrvatske vlade“, izjavio Plenković.

Da su postigli visok stepen saglasnosti oko sedam uslova koje je Most izneo pre izbora potvrdio je i čelnik Mosta Božo Petrov. Postoje još određeni detalji koji će se sledećih dana završavati. Ono što je bitno jeste da smo otvorili temu vezano za glavne programske postavke, smernice za buduću hrvatsku vladu, onako kako to mi vidimo i kako to vidi HDZ. S druge strane, otvorili smo i deo o sastavu vlade, koji dosad nismo otvarali. Kratko smo načelno od g. Plenkovića i ekipe njegovih ljudi u HDZ-u čuli kako oni taj deo vide, izjavio je Petrov.

Zamenik predsednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je ispred centrale HDZ-a da će predsednik stranke Andrej Plenković imati dovoljan broj potpisa za konsultacije kod predsednice Republike. Da se skupljaju potpisi za Plenkovića, novinarima je potvrdio i tehnički ministar turizma Anton Kliman. Upitan vidi li se ponovno u novoj vladi, odgovorio je da se sada ne vidi nigde.

Ministar privrede u tehničkoj vladi Tomislav Panenić (Most) izjavio je kako je manje bitno ko će biti novi ministar privrede, ali da je bitna primena programa. „Lično smatram da bi Most morao ostati u resoru Ministarstva privrede. Obe velike stranke imale su interesne grupe, kojima su uticale na sadašnje stanje. Mostu bi možda bilo puno lakše biti korektiv u rešavanju situacija.  Dolaze nam izrazito teške odluke i ko god bude bio ministar privrede neće mu biti lako na toj funkciji, ocenio je Panenić.

Nezavisni poslanik Branko Hrg dao je svoj potpis predsedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za mandatara rekavši kako očekuje da će mu predsednica Republike dati mandat za sastavljanje vlade. Hrg je na prošlim parlamentarnim izborima bio 4. na HDZ-ovoj listi za II. izbornu jedinicu.

Svoj potpis dao je i predednik HSLS-a Darinko Kosor, koji je bio 3. na HDZ-ovoj listi za I. izbornu jedinicu. Smatra da će uskoro biti sve dogovoreno i nakon toga će se formirati novi saziv Sabora i nova vlada. Celo prijepodne u centralu HDZ-a dolazili su saborski poslanici te stranke koji su dali svoj potpis Plenkoviću, navodi se na sajtu HRT. U stranku su uz ostale došli predsednik Sabora Željko Reiner, zamenik predsednika HDZ-a Milijan Brkić, Zdravko Marić, Anton Kliman, Zlatko Hasanbegović, Tomislav Tolušić, Goran Marić, Jasen Mesić, Tomislav Čuljak, Dubravka Šuica, Oleg Butković, Tomislav Ćorić i drugi.

Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac u jučerašnjoj emisiji Nedjeljom u 2 potvrdio je da dobro teku i pregovori sa zastupnicima nacionalnih manjina. Rekao je da potpora ne bi bila moguća samo ako bi budući mandatar to narušio nekim kadrovskim rešenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari