Sahranjen Šimon Peres 1Foto: Fonet-AP

Hiljade Izraelaca zajedno sa izraelskim, palestinskim i stranim zvaničnicima okupili su se danas u Jerusalimu na sahrani bivšeg izraelskog predsednika Šimona Peresa koji je preminuo u sredu u 93. godini života, pošto je dve nedelje ležao u bolnici posle moždanog udara, javio je AP.

Jake policijske snage su zatvorile ulicu u centru Jerusalima u okviru opsežnih mera obezbeđenja zbog prisustva, između ostalih, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, predsednika SAD, Francuske i Nemačke, Baraka Obame, Fransoa Olanda i Joahima Gauka, delegacija Egipta i Jordana, španskog kralje Felipea i britanskog princa Čarlsa, generalnih sekretara UN i NATO, Ban Ki-muna i Jensa Stoltenberga i predsednika Saveta Evropske unije Donalda Tuska. Sahrani Peresa prisustvuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Palestinski predsednik Mahmud Abas sa svojom delegacijom je sedeo u prvom redu zvanica i pozdravio se sa izraelskim zvaničnicima, a neke od članova Peresove porodice je zagrlio dok je izjavljivao saučešće.

AP navodi da je Abas jedan od malog broja arapskih zvaničnika koji su reagovali na vest o smrti Peresa.

Ceremonija sahrane je počela kada je počasni vod izneo kovčeg iz zgrade Kneseta, recitovao hebrejsku molitvu za mrtve Kadiš i smestio kovčeg u kola koja su ga prenela na nacionlno groblje Hercl, gde je Peres sahranjen pored drugih izraelskih državnika.

Govoreći na sahrani, izraelski predsednik Reuven Rivlin je rekao da je Peres bio čovek od dela a ne samo čovek sa vizijom. Prema njegovim rečima, Peres je do samog kraja želeo da ostvari cionistički san: nezavisnu, suverenu državu koja je u miru sa susedima. Znao je da se mir može ostvariti samo sa snažne pozicije koju je pokušavao da obezbedi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da je Peres veliki svetski čovek i dodao da je toliki broj okupljenih stranih državnika priznanje njegovom optimizmu, naporima da se dođe do mira i predanosti Izraelu. On je bio veliki čovek Izraela i sveta. Izrael i svet žale za njim, rekao je Netanjahu.

Predsednik SAD Barak Obama je izjavio da je Peres pokazao da su pravda i nada suština cionističkih ideala. On je rekao da je Peres postavio temelje za jake izraelske oružane snage koje su pobeđivale u ratovima, dodajući da su njegovi državnički stavovi stvorili neraskidivu vezu Izraela sa SAD i drugim zemljama.

Bivši američki predsednik Bil Klinton je za Peresa rekao da je bio „mudri zagovornik zajedničke ljudskosti“ i veliki sanjar Izraela. Počeo je život kao najbolji učenik Izraela i postao najbolji učitelj.

Peresov sin Joni je rekao da je oca pitao šta da napiše na nadgrobnom spomeniku, a da je Šimon bez oklevanja odgovorio: Bio je suviše mlad da umre.

Nikolić: Poslednji od velikana

Jerusalim

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas u Jerusalimu, gde je prisustvovao sahrani bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa, da je ceo svet, „istok, zapad, sever i jug“, došao da oda poštu jednom od poslednjih svetskih velikana.

Današnji dan u Izraelu posvećen je sećanju na Peresa, poslednjeg od osnivača države Izrael, koji je zadužio svoj narod ne samo stvaranjem države, već i pokušajima da se sa Egiptom i drugim državama u neprijateljskom okruženju uspostave mnogo bolji, prirodni odnosi, koji bi doveli do saradnje, a ne sukoba i ratova, rekao je Nikolić.

Peres je više od 40 godina bio u parlamentu, na svim mogućim funkcijama u Izraelu, rekao je Nikolić i naglasio da je on veoma zaslužan što Izrael nije priznao nezavisnost Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari