ŽIRINOVSKI: Tramp da izabere sebi potpredsednicu 1Foto: FoNet AP

Prema anketama obavljenim u julu i avgustu građani Rusije otvoreno navijaju za pobedu Donalda Trampa, kandidata Republikanske partije, na izborima za predsednika Sjedinjenih Država koji će se održati u novembru.

Samo malo manje otvoreno stranu Trampu drže ključni političari u zemlji i vlasti bliski mediji.

Prema avgustovskom istraživanju Levada centra, 35 odsto ispitanih Rusa rado bi na mestu predsednika Amerike videlo Donalda Trampa, a samo njih 13 odsto Hilari Klinton. Čak 52 odsto ispitanih nije moglo da odgovori na pitanje koji im je kandidat draži. Levada centar je nedavno, zbog primanja finansijskih sredstava iz SAD, dobio oznaku inostranog agenta u Rusiji.

Prema julskoj anketi Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), 34 odsto ispitanih Rusa očekuje da se odnosi između SAD i Rusije poprave ukoliko pobedi Tramp, 36 odsto misle da će ostati isti, a 12 odsto da će se pogoršati. Trampu su najsklonije pristalice Komunističke partije RF, drugoplasirane na nedavnim parlamentarnim izborima u Rusiji – njih 48 odsto misli da će se sa Trampom kao predsednikom Amerike odnosi između te zemlje i Rusije popraviti. Veoma sklone Trampu, a nesklone Klintonovoj su i pristalice Pravedne Rusije – njih 37 odsto misli da će se u slučaju da Tramp pobedi odnosi dve zemlje poboljšati, a čak 69 odsto njih smatra da će se u slučaju pobede Hilari Klinton pogoršati.

Što se Hilari Klinton tiče, 53 odsto ispitanika VCIOM smatra da bi se u slučaju njene pobede odnosi dve zemlje pogoršali, ovo mišljenje zastupaju većinski pristalice sve četiri stranke koje su dobile mandate u Državnoj dumi, s tim što je ono izraženije među pristalicama već pomenute Pravedne Rusije i KPRF (57 odsto) dok su pristalice vladajuće Jedinstvene Rusije (53 posto) i Liberalno-demokratske partije Rusije (52 odsto) oko proseka. Samo šest odsto ispitanih smatra da bi se odnosi između dve zemlje popravili ukoliko pobedi Hilari Klinton, dok 29 odsto smatra da promena ne bi bilo.

Rusi bolje poznaju Hilari Klinton nego Donalda Trampa, pokazalo je istraživanje VCIOM – 40 odsto ispitanika zna za Trampa, a 59 odsto za Hilari Klinton. NJega najviše prepoznaju kao milijardera (21 odsto), a nju kao bivšu prvu damu Amerike (19 odsto). Kao kandidata za predsednika Trampa prepoznaje šest odsto ispitanih, a Klintonovu njih 19 odsto.

Sudeći po televizijskim emisijama koje su usledile, ruski političari i analitičari su pažljivo pratili prvi duel između Trampa i kandidatkinje Demokratske stranke Hilari Klinton. Ko je u tom duelu pobedio? Zavisi ko je anketu posle duela pravio, rekao je poznati ruski voditelj Vladimir Solovjov u emisiji posvećenoj tom duelu. Vlasti bliski ruski mediji radije su prenosili one ankete koje su pobednika videle u Trampu.

Detaljne američke analize već su pokazale da bi Trampovom porazu najodlučnije mogle da doprinesu bele žene sa završenim koledžom. Prema opširnim američkim analizama bela populacija tog nivoa obrazovanja od 1968. godine pretežno glasa za republikance, ali su bele žene to i ranije činile u manjem procentu nego beli muškarci, a ponekad su većinom glasale i za kandidate Demokratske stranke, ali margina nije bila velika. Ovog puta, bele žene sa koledžom daju podršku Hilari Klinton i to odlučnu. Anketa koju su krajem jula i početkom avgusta obavili Ej-Bi-Si NJuz i Vašington post pokazuje da 58 odsto njih podržava Klintonovu, a 38 odsto Trampa. Među belim ženama bez završenog koledža Tramp vodi sa 48 odsto prema 38 odsto. Prema američkim komentarima, tokom duela dva predsednička kandidata, Hilari Klinton je profitirala iz uloge žene koja se, kao većina zaposlenih žena, brani od seksističkih nasrtaja hvalisavca.

U emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjovim“ Rusije-1 učesnici su pokušali savetima da pomognu Trampu da ovu situaciju ako ne preokrene u svoju korist, a ono bar učini manje dramatičnom. NJegove šanse da to postigne nisu ocenjivane kao visoke. Poznati ruski politikolog Sergej Miheev smatra da su bele žene dovedene u tešku situaciju jer u principu žene retko glasaju za žene, ali ovog puta protiv Trampa kod tog dela biračkog tela rade, po mišljenju Miheeva, dve stvari: njegovu protivkandidatkinju je javno ponizio muž što podrazumeva solidarnost žena i drugo, Tramp ima mladu ženu, što mu ne može doneti glasove žena.

Kao i uvek Vladimir Žirinovski, lider LDPR, imao je pregršt saveta za kandidata kome naginje. On smatra da Hilari Klinton 20 godina nosi tešku traumu od moralnog stresa koji je doživela kad je saznala šta njen muž radi na poslu (toliko o seksizmu na radnom mestu). Nije se razvela, rekao je Žirinovski, što znači da je sa onim što on radi saglasna. Tramp, misli Žirinovski, treba da se odluči na veliki udar i predloži jednu belu, kvalifikovanu ženu za svog potpredsednika!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari