Uragan Metju za sada odneo 11 žrtava 1Foto: FoNet AP

Uragan „Metju“ kreće se prema južnom delu Bahama, praćen opasnim vetrom pošto je odneo najmanje 11 života u karipskom području i naneo ogromnu štetu u Haitiju, čiji je južni deo poplavljen.

Kako prenosi Srna, voda je odnela važan most na ostvu pa je zadani deo odsečen od ostatka, putevi su neprohodni, a telefonske veze u prekidu. Za sada nema informacija o poginulima ili povređenima u tom delu zemlje.

Glavni udar bio je na zapadu ostrva kod mesta Zangle, na zapaduostrva, saopštio je američki Centar za uragane. Priobalna sela praktično su zbrisana vetrovima koji su duvali brzinom od oko 230 kilometara na sat.

List „Gardijan“ piše da su razlozi velikih razaranja na Haitiju loša infrastruktura, uništavanje šuma i slaba pripremljenost za zemljotrese i oluje.

Zvaničnici kažu da još nisu u stanju da procene štetu posle udara oluje praćene vetrom brzine do 230 kilometara na čas. Mnogo slabie oluje u prošlosti su odnosile hiljade života, podseća AP.

„Ono što znamo jeste da su mnoge, mnoge kuće oštećene. Neke su ostale bez krovova i to će biti zamenjeno, ali su neke potpuno uništene“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Fransoa Anik Žozef.

Centar uragana je sinoć zahvatio istočni deo Kube, koji je slabo naseljen. Avion meteorološke službe utvrdio je da se centar uragana nalazi oko 50 kilometara severozapadno od istočne Kube.

U dva sata posle ponoći po lokalnom vremenu izmeren je vetar brzine 200 kilometara na čas, a čitava oluja kreće se brzinom od 13 kilometara na čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari