Oštar duel Klintonove i Trampa 1Foto: printscreen/Youtube

Druga, pretposlednja debata uoči predsedničkih izbora u Americi između Hilari Klinton i Donalda Trampa održana je noćas u Sent Luisu. Debata je započela provokacijom i nastavljena je u tom tonu.

Mnogo ličnih napada, upadanje u reč Donalda Trampa Hilari Klinton, izostanak konkretnih odgovora republikanskog kandidata i vešto izbegnuta ozbiljna priča od strane demokratskog kandidata – ukratko je rezime debate za koju analitičari kažu da je najoštrija od kada se na takav način kandidati sučeljavaju.

Kao što se i očekivalo debata je počela pitanjem o tonskom zapisu objavljenom u petak u kojem Tramp na vrlo ružan i primitivan način govori o ženama.
„To su bile priče kakve muškarci vode u svlačionici. Nisam ponasan na to. Izvinio sam se svojoj porodici i građanima Amerike. Ali Bil Klinton je učinio nešto mnogo gore. Ja sam izgovorio pogrešne reči a on je učinio pogrešna dela. Niko u političkoj istoriji ove nacije nije tako zlostavljao žene“, rekao je predsednički kandidat Republikanaca Donald Tramp.
„Kao i svi ostali i ja sam provela dosta vremena u poslednjih 48 sati razmišljajući o onome što smo čuli i videli. Sa ranijim predsedničkim kandidatima imala sam neslaganja o njihovoj politici i principima. Ali nikada nisam dovodila u pitanje da li su oni dostojni da budu na toj funkciji. Donlad Tramp je drugačiji. Još u junu sam prva rekla da on nije dostojan da bude predsednik i vrhovni komandat“, poručila je predsednički kandidat Demokrata Hilari Klinton.
Tramp nije ostao dužan pokrenuvši pitanje skandala Hilari Klinton vezanog za privatni server i uništavanje 33 hiljade mejlova.

„Mislio sam da ovo neću reći ali moram i mrzim što ću to reći, ali ako pobedim naložiću svom državnom tužiocu da imenuje posebnog tužioca da pogleda sve činjenice vezane za tebe Hilari, zato nikada nije bilo toliko laži, toliko obmana“, poručio je Tramp.

„Dozvolite mi kratko da kažem, sve što je izgovorio je potpuno netačno ali to me ne čudi. Na mojoj internet stranici možete proveriti činjenice koje Donald izgovora. Tokom prve debate milioni ljudi su iskoristili tu mogućnost i da budem iskrena jako je dobro da neko ko ima temperament kao Donald Tramp nema vlast kada su u pitanju zakoni ove zemlje“, istakla je Hilari Klinton na šta je Tramp dodao: „Zato što bi ti bila u zatvoru“.

Dvoje kandidata oštro su se sukobila u pogledu situacije u Siriji, zdravstvenog osiguranja i energetske politike. Posle devedest minuta nislih udaraca i napadanja Klinton i Tramp su ipak rekli nekoliko lepih reči jedno o drugom.

„Poštujem njegovu decu. Njegova deca su izuzetno sposobna i posvećena i mislim da to govori dosta o Donaldu. Ne slažem se sa njim gotovo oko bilo čega ali kao majci i baki to je vrlo važno za mene“, rekla je Hilari Klinton.

„Ovu izjavu o mojoj deci smatram vrlo lepim komplimentom. Ono što mogu da kažem o Hilari je da nikada ne odustaje i da je veliki borac. To zaista poštujem“, naveo je Tramp.
Opšti utisak je da je ova debata bila gotovo izjednačena a ono što je najvažnije za Donalda Trampa, da je barem delimično skrenula pažnju sa njegovih uvrdljivih komentara o ženema.
Hilari Klinton je uspela da da se prikaže u boljem svetlu od Trampa kada je reč o konkretnim pitanjima i planovima kojim putem dalje voditi Ameriku. Teško je reći ko je od njih dvoje pridobio više neodlučnih birača ali odgovor će brzo stići, tačno za mesec dana kada se održavaju izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari