Republikanci se pomirili sa pobedom Klintonove 1foto:wikipedia

Najviši zvaničnik republikanaca u SAD, spiker Predstavničkog doma Pol Rajan je rekao da neće stati u odbranu predsedničkog kandidata svoje stranke Donalda Trampa nakon najnovijeg skandala koji je rezultat objave njegovih izjava o ženama iz 2005.

Rajan je obećao da će se usredsrediti na odbranu mandata u Kongresu, ali nije povukao podršku Trampu. Tramp je preko Tvitera poručio Rajanu da ne gubi vreme boreći se s njim.

Trampova rivalka i predsednički kandidat demokrata Hilari Klinton je ranije dovela u pitanje njegovo izvinjenje za ponižavajuće izjave o ženama koje je dao 2005. Tramp je u nedelju, mesec dana pred izbore, u žestokoj TV debati negirao da je bilo koga „vaćario“.

Na video-snimku iz 2005. koji je objavljen u petak Tramp govori kako je pokušavao da ima seks sa udatom ženom, da bi posle toga dao niz lascivnih komentara na račun žena. Kada je u TV debati bio upitan za taj video-snimak, otvorio je vatru na supruga svoje rivalke i bivšeg američkog predsednika Bila Klintona za koga je rekao da je „okrutan prema ženama“. Klintonova je odbila da odgovori na te komentare.

Od kada je snimak obelodanjen u petak podršku Trampu je povuklo najmanje 38 republikanaca na visokim pozicijama, uključujući senatore, guvernere, članove Kongresa. Međutim, predsedavajući Republikanskog nacionalnog komiteta Rins Pribus je u ponedeljak uveče rekao da se „ništa nije promenilo“ u vezi s kampanjom. „Mislim da su se za pitanje izjava o ‘vaćarenju’ žena pobrinuli u debati“, rekao je Rajan nakon telefonske sednice s članovima Komiteta.

Prema izvoru koji je upućen u telefonsku sednicu, koja je održana u ponedeljak, stiče se utisak da je Rajan prihvatio činjenicu da će Klintonova pobediti na izborima, te želi da obezbedi garancije da će republikanci u Kongresu biti dovoljno jaki da mogu da joj se suprotstavljaju. Rajan je rekao da će potrošiti „svu svoju energiju da obezbedi garancije da Hilari Klinton neće dobiti blanko-ček s Kongresom pod kontrolom demokrata“, rekao je izvor Bi-Bi-Sija. On je dodao da je Rajan poručio svojim kolegama da „svi treba da uradite ono što je najbolje za vas u vašem okrugu“.

Predsedavajući Predstavničkog doma SAD je, međutim, naišao na otpor jednog dela kolega zbog svog pristupa. Predstavnica iz Kalifornije Dana Rohrabaher nazvala je tokom telefonske sednice partijske lidere „kukavicama“ zbog distanciranja od predsedničkog kandidata republikanaca. Tramp se izvinio za svoje izjave o ženama iz 2005, a kada je bio upitan da li je seksualno uznemiravao žene, odgovorio je negativno. Klintonova je rekla da njegovo objašnjenje da su to bile samo reči, ne i dela, nije ekvivalent izvinjenju.

U međuvremenu, kandidat za Trampovog potpredsednika Majk Pens je rekao da će ostati uz Trampa uprkos osudi njegovih izjava. „Mislim da je sinoć (u TV duelu sa Hilari Klinton) pokazao svoje srce američkom narodu. On je rekao da se izvinjava svojoj porodici, američkom narodu i da se stidi“, rekao je Pens za Si-En-En u ponedeljak. Pens je prethodno rekao da se Trampove izjave ne mogu odbraniti. Kandidat republikanaca za potpredsednika SAD je rekao da je „počastvovan što se kandiduje s Trampom“, te je negirao tvrdnje da je razmišljao da se povuče iz predsedničke trke.

Analitičari ocenjuju da je Rajan kao najviše pozicionirani republikanac dao znak da Tramp tone, te da je vreme da se članovi Republikanske partije mirno i tiho upute ka čamcima za spasavanje. Predsedavajući predstavničkog doma je zapravo poručio da republikanci po svaku cenu moraju da zadrže kontrolu nad Kongresom.

U međuvremenu, američki investitor Voren Bafet je objavio detalje svog poreskog izveštaja pošto ga je Tramp optužio da koristi rupe u zakonu da bi izbegao plaćanje poreza. Tramp je 1995. na osnovu gubitaka od 916 miliona dolara polagao pravo na umanjenje poreskog tereta, te nema dokaza da je uradio bilo šta protivzakonito, piše Bi-Bi-Si. Trampa je u TV debati u nedelju moderator Anderson Kuper pitao da li je iskoristio pravilo koje omogućava biznismenima da uravnoteže veliki gubitak nastao jedne godine prihodima ostvarenim tokom sledećih nekoliko godina na račun poreza.

„Naravno da jesam. Naravno da jesam, a to rade i svi njeni donatori ili većina njenih donatora“, odgovorio je Tramp, aludirajući na pristalice Klintonove pre nego što je spomenuo Bafetovo ime. Bafet je u saopštenju od ponedeljka naveo da nikada nije iskoristio to pravilo. On je dodao da ima kopije 72 obračuna poreza na prihod, te nije iskoristio olakšicu za biznismene.

Američki investitor je takođe rekao da je njegov federalni porez na prihod za 2015. iznosio 1,8 miliona dolara nakon obračuna bruto prihoda od 11,5 miliona dolara od kojih su oduzeti odbici od 5,5 miliona dolara, uključujući 3,5 miliona dolara za dobrotvorne svrhe. On je takođe naglasio da je u dobrotvorne svrhe dao još 2,85 milijardi dolara.

Bafet je poručio Trampu da objavi svoje poreske izveštaje, što je predsednički kandidat republikanaca SAD do sada odbijao da uradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari