Počela bitka za Mosul 1Foto:Freeimages/Dragon MasterGunner

Irački premijer Hajder el Abadi objavio je da je tokom noći počela operacija za oslobođenje Mosula, trećem po veličini gradu u Iraku, koji se smatra uporištem terorističke orgnaizacije DAEŠ, prenosi Sputnik.

„Došlo je vreme za pobedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela“, poručio je Abadi u obraćanju na državnoj tv stanici „Irakija“. Danas proglašavam početak ove pobedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma, istakao je irački premijer, obraćajući se stanovnicima Mosula. I

Mosul je poslednje veliko uporište DAEŠ-a u Iraku u kom je pre sukoba živelo oko dva miliona stanovnika. Irački zvaničnici su ranije naveli da će u operacija biti sprovedena uz podršku SAD iz vazduha, kurdskih bezbednosnih snaga i šiitskih i sunitskih neregularnih jedinica.

Mosul je u samom srcu samoproklamovanog kalifata DAEŠ-a još od 2014. godine.

Istovremeno, glavnokomnadujući međuanrodne koalicije na čelu sa SAD koja se bori protiv Islamske države, američki general Stiven Taunsend, smatra da će operacija koju su iračke snage pokrenule za oslobođanje grada Mosula trajati nedeljama, a moguće i duže.

„Ovo bi mogla da bude duga i teška bitka, ali Iračani su se spremili za nju i mi ćemo stati uz njih“, naveo je Taunsend.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari