Obustavljeni udari na Alepo 1Foto: Fonet-Ap

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da su ruske i sirijske vazdušne snage prekinule napade na Alepo u 10 sati po lokalnom vremenu, uoči „humanitarne pauze“ najavljene za 20. oktobar.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da će pauza u napadima na sirijski najveći grad biti na snazi u četvrtak od 8 sati ujutru do 16 časova, kako bi se omogućilo civilima i pobunjenicima da napuste grad.

„Iako SAD odbijaju da naparave razliku između terorista i takozvane umerene opozicije, Rusija sarađuje sa UN i zemljama koje imaju uticaj na Al Nusra front, kako bi se omogućilo povlačenje militanata iz Alepa“, kaže komandant ruske operacije u Siriji Sergej Rudskoj.

Sirijski pobunjenici saopštili su da odbacuju bilo kakvo povlačenje iz Alepa. Iz UN poručuju da se traže garancije Rusije za prolaz konvoja sa humanitarnom pomoći, koja je već na putu.
Pozivamo Moskvu da garantuje 48 sati pauze. To je ono što je potrebno da bi se operacija doturanja pomoći završila“, kaže portparol humanitarne pomoći Jens Larke.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, uoči razgovora sa ruskim predsednikom Putinom, da nije isključena opcija novih sankcija protiv Rusije.

U Ženevi bi u sredu vojni eksperti trebalo da nastave razgovore o sukobu u Siriji, a glavna tema je kako da Moskva i Vašington dođu do zajedničkog spiska terorističkih organizacija, a da istovremeno zaštite svoje saveznike na terenu. Zadtak koji ne ostavlja puno prostora za prolazak konvoja hrane i lekova koji idu prema Alepu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari