Vođe džihadista napustile Mosul? 1

Operacija oslobađanja Mosula iz ruku takozvane Islamske države napreduje brže nego što je planirano, izjavio je premijer Iraka Hajder el Abadi.

Ofanziva koja je počela u ponedeljak pokazuje jedinstvo iračkih i kurdskih snaga u zajedničkoj akciji, dodao je Abadi. Kurdski borci započeli su operaciju velikih razmera istočno i severno od Mosula, drevnog iračkog grada u kojem je 2014. vođa džihadista Abu Bakr el Bagdadi proglasio „kalifat“. Iračka armija ka gradu napreduje sa juga, a u skladu sa najavama pridružile su joj se specijalne jedinice.

Veruje se da se u Mosulu nalazi do milion i po civila koji polako ostaju lišeni osnovnih potrepština. Ujedinjene nacije su u sredu saopštile da bi posle prvih dana ofanzive, za koju se očekuje da će trajati nekoliko nedelja, dok se grad ne oslobodi, u izbeglištvo moglo da krene oko 200.000 ljudi. U Siriju su, prema ranijim izveštajima, već stigle hiljade ljudi.
Neke vođe Islamske države, prenosi Bi-Bi-Si, pobegle su u Mosul, ali tamo ima nekih pet hiljada njenih boraca. Prema nekim tvrdnjama, Mosul je 2014. zauzelo svega nekoliko stotina džihadista ili manje.

„Snage (iračke i kurdske) napreduju prema gradu brže nego što smo mislili i brže nego što smo to planirali“, rekao je Abadi koji se preko video linka obratio učesnicima međunarodnog sastanka o budućnosti Mosula koji je održan u Parizu. Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je da džihadisti beže u Raku, njihovo sirijsko uporište, te rekao da u tome moraju biti osujećeni.
Nije poznato gde se nalazi el Bagdadi, navodi Bi-Bi-Si. Prema nekim izveštajima on je i dalje u Mosulu, drugi sugerišu da je napustio grad. General iračke vojske Man el Sadi rekao je da su se specijalne snage te zemlje uključile u ofanzivu juče pre svitanja i da im podršku iz vazduha pruža međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama.

Asošijejtid pres navodi da je Islamska država na ofanzivu odgovorila sa najmanje četiri samoubilačka napada i da nema izveštaja o žrtvama. U sredu su džihadisti, prema izveštaju agencije Anadolija, u selima u okolini Mosula pogubili četrnaest civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari