Veliki manevri u BiH krajem oktobra 1

– Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Oružane snage (OS) BiH domaćini su međunarodne vojne vežbe „REGEX 6“ na kojoj će u kasarni OS BiH „Kozara“ u Banjaluci i na vojnom poligonu „Manjača“ od 24. do 27. oktobra učestvovati više od 1.000 vojnika.

Na ovoj vojnoj vežbi učestvuju zemlje članice iz raznih partnerskih programa partnerske saradnje sa NATO, a osim BiH to su i Crna Gora, Makedonija, Srbija, Ukrajina, Gruzija, Jermenija, Jordan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan, kao i pripadnici EUFOR-a, dok su u planiranju vežbe učestvovali Azerbjedžan, Moldavija, Maroko i Krigistan.

General-major Mirko Tepšić, Zamenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije istakao je da su u ovu vežbu OS BiH uklopile i redovnu vežbu 6. pešadijske brigade i tako dobili mogućnost da u isto vreme imaju i vežbu komandnog mesta i vježbu jedinica na terenu.
„Najvažniji ciljevi vežbe su obuka i unapređenje operativnih sposobnosti komandi jedinica kako zemlje domaćina tako i partnerskih zemalja u planiranju i izvršenju operacija podrške miru u realnom vremenu i multinacionalnom okruženju. Proveriti primenjivost doktrinarnih publikacija koje regulišu i podržavaju kolektivnu obuku i proces planiranja vežbi, jačanje regionalne saradnje mira i stabilnosti, poboljšanje standarda i interoperabilnosti zajedničkim delovanjem snaga regionalnih partnera“, rekao je Tepšić.

Pukovnik Kristof Leserf, predstavnik Zajedničke komande NATO-a iz Napulja, podsetio je da je vežba „REGEX 14“ održana u Turskoj, a „REGEX 15“ u Grčkoj, te najavio da su počele pripeme i za vežbe sledećih godina čije je održavanje planirano sledeće godine u Iranu, a zatim i u Srbiji.
BiH je prva zemlja koja nije članica NATO, nego partnerska zemlja koja je preuzela ulogu domaćina ovakvoj vojnoj vežbi.

„U trenutno nepredvidljivom bezbednosnom okruženju NATO i partnerski programi su veoma važni. Partnerski rad čini nas potencijalno jačim u odgovoru na burne izazove na koje ćemo najbolje odgovoriti kroz uvezivanje, povezanost i saradnju“, rekao je Leserf.

Brigadni general Radovan Ilić, komandant 6. pešadijske brigade OS BiH rekao je da neke od zemalja učestvuju u vežbi samo sa štabskim oficirima, a Ukrajina i Srbija sa trupama, odnosno jedinicama.
„Iz BiH učestvuje preko 800 vojnika, iz Srbije 54, Ukrajine 66, Makedonije 10, po pet iz Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te po dva pripadnika iz Gruzije, Jermenije, Jordana, Tunisa i Pakistana, kao i 42 pripadnika EUFOR-a i dva pripadnika NATO-a“, rekao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari