Treba osvojiti srca i duše građana Mosula 1Foto: Wikipedia

Turska će nastaviti da prihvata izbeglice iz Iraka i Sirije, bez obzira na sporazum sa Evropskom unijom, zato sto je to naša ljudska obaveza, ali je pitanje šta će EU uraditi, izjavio je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u razgovoru s grupom novinara iz balkanskih zemalja u predsedničkoj palati u Ankari.

Naglašavajući da EU ne poštuje dogovor potpisan sa Turskom, Kalin je rekao da ukoliko se to nastavi, ni Turska neće moći da ispunjava neke svoje obaveze. „Obavezali smo se da za jednu izbeglicu koju iz Turske prihvate EU zemlje, mi prihvatimo jednu koja je iz Turske prešla u EU. Mi to poštujemo prihvatajući izbeglice koje su prešle u Grčku. To sigurno nećemo činiti ako dogovor propadne“, rekao je Kalin.

Odgovarajući na pitanje o turskom učešću u vojnim operacijama u Iraku, Kalin je potvrdio da će turska vojska u bazi Basika nastaviti da obučava Pešmerge i dobrovoljce Mosula protiv Islamske države, kao i vazdušne udare na ID ali da nema teritorijalne pretenzije. Turska se, po Kalinu samo brani od terorističkih napada pojedinih grupa sa teritorije Iraka. „Nijedna teroristička organizacija ne napada Irak sa teritorije Turske, ali nažalost obrnuto je slučaj. Mi na to moramo da reagujemo“ naglasio je Erdoganov portparol.

On je upozorio da vojna koalicija može lako da porazi ID u Mosulu ali je pitanje šta posle. „Za dve tri godine ID se može pojaviti u novom obliku i sa novim imenom ukoliko iračka vlada ne promeni politiku“ dodao je Kalin.

Prema njegovom mišljenju, neophodno je „osvojiti srca i duše“ građana Mosula što se može učiniti samo ako Bagdad promeni sektašku politiku kojom diskriminiše sunite.

Govoreći o neuspešnom državnom udaru u Turskoj, Kalin je ponovio da nema sumnje da iza njega stoji Fetulah Gulen, bivši imam koji živi u Pensilvaniji. O tome Turska, po Kalinu ima mnogo dokaza. Upitan o tvrdnji Vikiliksa da je Gulen donirao kampanju Hilari Klinton i da li to može uticati na stav Vašingtona ako kandidatkinja Demokratske stranke pobedi na predsedničkim izborima, Kalin je odgovorio da želi da veruje zvaničnom stavu Vašingtona da podržava legitimno izabranu vlast u Ankari. Prema Kalinu, Amerika izgleda ne shvata koliko je slučaj Gulen ozbiljan za Tursku. „Ako postane predsednica, nadamo se da će Hilari Klinton to uzeti u obzir“, naveo je Kalin dodajući da dve zemlje imaju brojne zajedničke interese i da je Klinton koja je kao državna sekretarka više puta bila u Turskoj toga sigurno svesna, kao i strateškog značaja Turske. Ankara od Vašingtona traži izručenje Fetulaha Gulena ali SAD za sada još ne nagoveštavaju da li će izaći u susret svom savezniku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari