Sporazum između EU i Kanade ipak moguć? 1

Belgijski politički lideri postigli su konsenzus kada je reč o podršci za sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Kanade, koji je poznat kao CETA, izjavio je belgijski premijer Šarl Mišel.

On je rekao da je dogovor postignut nakon najnovije runde pregovora s frankofonom zajednicom koja je kočila sporazum.

Ceremonija potpisivanja sporazuma je bila otkazana nakon što je pokrajina Valonija stavila veto. Sporazum tek treba da odobri preostalih 27 država-članica EU. Prema belgijskom federalnom sistemu, nacionalna vlada ne može da potpiše sporazum bez odobrenja svih šest regionalnih parlamenata.

Francusko govorno područje Valonija, izrazito socijalistička pokrajina u kojoj živi 3,6 miliona ljudi, najviše se protivila sporazumu, tražeći jače garancije za očuvanje standarda radne snage, očuvanja životne sredine i interesa potrošača.

„Svi parlamenti sada mogu da daju odobrenje (za potpisivanje sporazuma) do sutra u ponoć. To je važan korak za EU i Kanadu“, napisao je Mišel na Tviteru. On je naveo da su lideri regiona napravili dopunu sporazumu, kojim se odgovara na zabrinutosti regiona u vezi s pravima farmera i vlada. Tu dopunu tek treba da odobri Kanada i druge države-članice EU.

Šef kanadske diplomatije Stefan Dion je pozdravio Mišelovo saopštenje. „Ako se to realizuje, to su odlične vesti“, rekao je Dion tokom posete Parizu, dodajući da je „oprezno optimističan“.

„Čim sve procedure za stavljanje potpisa EU na CETA budu finalizovane, kontaktiraću (kanadskog) premijera DŽastina Truda“, napisao je na Tviteru predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Dogovor je pozdravio i šef valonske vlade Pol Magnet. „Valonija je izuzetno zadovoljna što su naši zahtevi saslušani“, rekao je Magnet i dodao da je ono što je postignuto „važno ne samo za Valoniju već i za sve Evropljane“.

Pregovori o CETA, do sada najambicioznijem trgovinskom sporazumu EU, trajali su sedam godina. Zbog rasprave o CETA su se pojavile nove zabrinutosti u vezi s budućim pregovorima Ujedinjenog Kraljevstva sa EU o trgovinskom sporazumu nakon Bregzita. Glavni kamen spoticanja jeste plan za uspostavljanje novih trgovinskih sudova koji će se baviti sporovima između kompanija i nacionalnih vlada. Valonija strahuje da će oni dati previše ovlašćenja multinacionalnim kompanijama. Takođe traži veću zaštitu valonskih farmera, koji bi se suočili s novom konkurencijom zbog uvoza iz Kanade.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari