SRB-HR-BH: Pozitivniji prema Trampu 1

Korisnici društvenih mreža Fejsbuk i Tviter sa govornog područja Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pomenuli su američke predsedničke kandidate Hilari Klinton i Donalda Trampa ukupno 6.204 puta u periodu od 1. oktobra do 6. novembra, pokazala je najnovija analiza agencije Ninamedia.

Na Fejsbuku je najčešće pominjani kandidat bila Hilari Klinton, kandidatkinja Demokratske partije, dok je kandidat Republikanske stranke Donald Tramp, češće spominjan na Tviteru.

Kada je reč tonalitetu postova i komentara sa društvenih mreža, analiza je pokazala primetnu razliku u broju pozitivnih komentara i postova, gde je zabeležno 507 postova i 788 tvitova naklonjenih Trampu, naspram 129 postova i 303 tvita, pozitivno okarakterisanih ka Hilari Klinton.

Negativni stavovi su takođe bili češći prema Hilari Klinton 626 na Fejsbuku i 884 na Tviteru, nego prema Donaldu Trampu koji je imao 427 posta i komentara i 772 tvita.

Analiza pokazuje da su najčešće korišćene reči u kontekstu Donalda Trampa bile – Klinton, Srbija, SAD, Nedeljnik, Bombardovanje, Izvinio, Svet, Putin i Intervju.

U kontekstu Hilari Klinton, to su – Tramp, Mejlovi, FBI, SAD, Srbija, Svet, Istraga, Vikiliks.

Za izradu ove analize korišćena je Buzz monitor aplikacija Ninamedije.

U saopštenju se navodi da je Buzz monitor alat koji se koristi za dobijanje rezultata pretraga na osnovu zadatih ključnih reči na društvenim mrežama, internet portalima, forumima i komentarima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari