Rezultati izbora u SAD u 6 ujutro 1

Predsednik SAD Barak Obama danas je posredstvom više radio stanica pozvao birače da masovno izađu na predsedničke izbore i glasaju za Hilari Klinton.

Obama je poručio Amerikancima da nastavak njegovog rada iz pethodnih osam godina zavisi od toga da li će ga naslediti „stabilan, mudar i ozbiljan“ predsednik.

Prema njegovim rečima to je Hilari Klinton, dok je Tramp, kako je ocenio, „nedorastao predsedničkoj funkciji“, preneo je AP.

Danas oko 225 miliona Amerikanaca glasa izmedju kandidatkinje Demokratske partije Hilari Klinton i predstavnika Republikanske partije Donalda Trampa za 45. predsednika SAD.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kajl Skot izjavio je večeras da širom sveta vlada ogromno interesovanje za ishod predsedničkih izbora u SAD, napominjući da će se ujutru znati ko će biti novi predsednik Amerike.

Hvala Vam što ste došli da zajedno proslavimo ovu noć, uzbudljivu i napetu za moju zemlju, ali i mnoge druge zemlje u svetu, rekao je Skot.

Skot je zahvalio Centru za društveni dijalog i regionalne incijative za partnerstvo i suorganizaciju izborne noći u Srbiji. Takva atmosfera će biti u celom svetu i u SAD, rekao je Skot na izbornoj noći koja je organizovana u beogradskom hotelu Crowne Plaza.

Skot je rekao da se širom SAD očekuju slični skupovi na kojima će se pratiti kako se menjaju rezultati izbora. Zbog vremenske razlike izmedju naše dve zemlje, rekao je on,
zavrsšićemo zabavu mnogo pre nego što stignu rezutati koje nećemo znati do sutra ujutro u 6 sati, ali verujem da ćete uživati u atmosferi i vašem učešću u „lažnim izborima“ koji su organizovani ovde.

Skot je ocenio da su tokom duge izborne kampanje oba kandidata imali priliku da prikažu različite vizije budućnosti SAD.

Obišli su celu zemlju, održali stotine govora, bile su tri nacionalne debate koje je gledalo 100 miliona Amerikanaca, tako da imamo jasnu priliku da izaberemo i posle ove noći
možemo reći da je Amerika odlučila, rekao je Skot.

Ovo će biti duga noć i sutra ujutro ćemo znati ko će biti novi predsednik SAD, rekao je Skot.

Događaju su prisustvovale brojne javne ličnosti, ali ne i zvaničnici Srbije, među njima i članovi vlade, iako je, kako saznajemo, veliki broj nih bio pozvan. Viđeni su narodni poslanik Muamer Zukorlić i Branko Ružić, potpredsednik Socijalističke partije Srbije. Na skup su došli i opozicioni političari Dragan Šutanovac, Saša Radulović i Borislav Stefanović.

U hotelu Crowne Plaza priređena je istovremeno izložba posvećena prijateljstvu i savezništvu Sjedinjenih Država i Kraljevine Srbije tokom Prvog svetskog rata.

Rezultati izbora u SAD u 6 ujutro 2

Kada je reč o kandidatima, izborni štab Donalda Trampa uložio je danas tužbu sudu u Nevadi zbog kršenja izbornih pavila do kojih je došlo prošle sedmice u Las Vegasu.

U tužbi se navodi da je prošlog petka nekoliko glasačkih mesta u Las Vegasu bilo otvoreno i posle 19 sati, zbog čega se od suda traži da sav izborni materijal sa tih mesta bude zapečaćen i sačuvan.Reč je o više glasačkih mesta koja su se nalazila na jednoj mesksičkoj pijaci i u više tržnih centara. U 19 sati pred njima su još bili redovi, a na jednom mestu se glasalo i posle 22 sata, navodi se u tužbi.

Na te nepravilnosti je ukazao i šef Republikanske partije u Nevadi Majkl Mekdonald.

Iz izbornog štaba Hilari Klinton odbacili su optužbe da je u Las Vegasu bilo nepravilnosti, a za tužbu su rekli da je neozbiljna. U Nevadi je do izbornog dana glasalo čak tri četvrtine birača, a prema podacima koje je preneo AP Hlari Klinton je dobila 42 odsto glasova, šest procenata više od Trampa.

Do krajnosti polarizovana Amerika danas će dobiti svog 45. predsednika, a oko 225 miliona glasača bira između dvoje najnepopularnijih kandidata ikada – bivšeg državnog sekretara Hilari Klinton i milijardera Donalda Trampa.

Pobednik će od Baraka Obame naslediti naciju koja više ne veruje liderima u Vašingtonu, ekonomiju koja se oporavlja, ali nedovoljno brzo, i vojsku koja je angažovana širom sveta
manje nego pre osam godina, ali se suočava sa brojnim novim terorističkim pretnjama.

Hilari Klinton i njen suprug, bivši predsednik SAD Bil Klinton, glasali su nešto posle osam časova u gradiću Čapagva, dok je Tramp na glasačko mesto u Menhetnu stigao tri sata kasnije.

Znam koliku odgovornost nosi ova funkcija i znam da su mnogi ljudi, razmišljajući za koga da glasaju, vagali šta to donosi državi. Ukoliko budem imala sreću da pobedim, daću sve od sebe, rekla je Hilari Klinton.

Tramp je posle glasanja izjavio da mi je cilj ostvari nerealizovani potencijal Amerike.

U kampanji sam video toliko neostvarenih snova i nada, a sve to bi moglo da se ostvari sa pravim vođstvom. LJudima je zbog toga naneta nemerljiva šteta, rekao je Tramp za Foks njuz.

I Hilari Klinton i Tramp su posle glasanja dali serije intervjua radio i televizijskim stanicama iz država koje su neopredeljene i koje će odlučiti pobednika izbora.

Pored do sada nezapaćene negativne kampanje oboje kandidata, ovi izbori će ostati zapamćeni i po tome što je do izbornog dana glasalo čak 45 miliona birača, što nikada do sada nije zabeleženo.

Rekorder je Nevada, gde je pre izbornog dana glasalo tri četvrtine očekivanih birača, a u značajnoj prednosti je Hilari Klinton, koja je dobil 42 odsto glasova, dok Tramp ima 36 procenata, preneo je AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari