Novi predsednik SAD da se izvini naciji 1Foto: FoNet/AP

Ko god pobedi na izborima trebalo bi da se izvini naciji, smatra Frenk Lunc, analitičar vesti Si-Bi-Es NJuza i Foks NJuza. Lunc je u kolumni za NJujork tajms napisao da je „najveća zemlja u istoriji civilizacije postala opasno necivilizovana“, s obzirom na karakter upravo okončane kampanje.

„Hajde da se nadamo da će lider kojeg ćemo izabrati imati hrabrosti i mudrosti da isceli ranjenu naciju i kaže ‘što je mnogo mnogo je'“, naveo je Lunc dodajući da je problem što je u građansko društvo ubrizgana ogromna količina besa, a to je „gotovo nemoguće“ prosto izbrisati. „Od pobednika nam je potreban ne toliko pobednički govor koliko lično izvinjenje i poziv na uzbunu – za jedinstvo, empatiju i razumevanje“, istakao je Lunc.

Hilari Klinton je svoj završni miting održala u ponoć u Severnoj Karolini uz vokalnu podršku Ledi Gage i DŽon Bon DŽovija. Klintonovu je podržala i Madona iznenadnim koncertom u parku na Menhetnu, gde je kazala da su žene marginalizovane i da je potrebno izabrati kandidatkinju demokrata.

U govoru u Severnoj Karolini Hilari Klinton je ponovila poruku koja je bila učestala u završnim nedeljama predizborne kampanje – podržaće vas čak i ako ne glasate za nju – odgovarajući tako, makar verbalno, na potrebu prevazilaženja dubokih podela u američkom društvu.

„Želim da budem predsednik svih Amerikanaca, ne samo nekih. Ne samo onih ljudi koji me podržavaju. Mislim da su ovo najvažniji izbori u našim životima. Na glasačkim listićima nije samo moje ime ili ime Donalda Trampa, već se odlučuje o tome kakvu zemlju želite“, rekla je Klintonova.

Tramp je završni miting održao na Floridi, takođe „sving“ državi.

„Želim da čitav korumpirani establišment u Vašingtonu čuje reči koje ćemo upravo izreći: pobedićemo sutra, isušićemo močvaru“, rekao je Tramp. Pristalice su potom počele da uzvikuju „isušite močvaru“.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari