Reakcije na Trampovu pobedu 1Foto:Fonet/AP

Kako su predsednici i svetski zvaničnici ocenili pobedu Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima. Predsednik rusije Vladimir Putin je prvi čestitao pobedu Trampu.

– Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je telegram novom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu u kojem mu čestita pobedu na predsedničkim izborima, prenosi Sputnjik. Putin je izrazio nadu da će zajedničkim radom uspeti da izvedu rusko-američke odnose iz krize. Siguran sam da će dijalog na relaciji Moskva-Vašington, uzimajući u obzir obostrane stavove, odgovarati interesima i Rusije i SAD, napisao je Putin. Putin je izrazio nadu da će SAD i Rusija zajednički raditi na pronalasku efikasnih odgovora na sve izazove globalne bezbednosti.

– Transatlantske veze treba da ostanu jake, a vodeća uloga Sjedinjenih Američkih Država je za NATO važnija nego ikada ranije, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg koji je čestitao Donaldu Trampu pobedu na izborima u Americi. Stoltenberg je rekao da su svi saveznici preuzeli na sebe obaveze po pitanju kolektivne odbrane bez ikakvih uslova, prenosi Sputnjik. U svetlu novih izazova poput hibridnog rata, sajber napada i pretnje od terorizma, vodeća uloga SAD je važnija nego ikada, istakao je Stoltenberg. On je dodao da sa nestrpljenjem iščekuje susret sa Trampom i njegov dolazak u Brisel na samit NATO, kako bi razgovarali o predstojećim koracima.

– Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je pobeda Donalnda Trampa na predsedničkim izborima u SAD divna vest koja pokazuje da je demokratija još živa, preneo je AP. Orban je ranije na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je Tramp dobra vest za Mađarsku i Evropu uzimajući u obzir njegovu imigracionu politiku. Agencija AP navodi da je Hilari Klinton često kritikovala Orbana da je oslabio demokratiju u svojoj zemlji i narušio sistem kontrole vlasti.

– Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je danas da transatlantske veze EU i Sjedinjenih Američkih Država čvršće od bilo kakvih promena u policiji i izbora Donalda Trampa, prenosi AP. Mogerini je na svom tviter nalogu napisala da „su odnosi EU i SAD dublji od bilo kakvih promena u politici i da će se nastaviti saradnja, ponovo otkrivajući snagu Evrope“.

– Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je da se mora poštovati rezultat američkih predsedničkih izbora i da je Tramp uspeo da postane „barjaktar ljutnje i straha miliona Amerikanaca“.

– Premijer Indije Narendra Modi čestitao je danas Donaldu Trampu pobedu na izborima u SAD istakavši da ceni prijateljstvo koje je kandidat republikanaca pokazao prema Indiji u izbornoj kampanji. Modi je rekao da se raduje što će sarađivati sa Trampom na jačanju odnosa Indije i SAD, prenosi AP. U glavnom gradu Indije, Nju Delhiju, mala grupa pristalica nacionalističke partije Hindu Sena slavila je Trampovu pobedu na izborima.

– Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku Donaldu Trampu na izboru za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, saopštila je Vlada Srbije. „Koristim ovu priliku da Vam izrazim iskrene čestitke povodom Vašeg izbornog uspeha i velike pobede na predsedničkim izborima“, naveo je Vučić.

Verujem da ćete dužnostima 45. predsednika Sjedinjenih Američih Država pristupiti sa posvećenošću i odlučnošću koje su odlikovale i Vašu izuzetnu kampanju, istakao je Vučić. Vođstvo, koje ste tom prilikom pokazali, predstavlja snažnu volju koja je neophodna ne samo građanima SAD, već i celom svetu, ocenio je Vučić.

– Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je danas, u ime svih građana Srbije, pobedu novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Amerikih Država Donaldu Trampu i poručio da „mi sada treba da učinimo dodatne napore na uspostavljanju još boljih prijateljskih odnosa sa SAD“. Nikolić je istakao da su građani SAD na demokratskim izborima, slobodno izraženom voljom, izabrali sebi novog predsednika i ocenio da Trampovu pobedu na izborima „nije očekivao samo onaj ko ide zatvorenih očiju kroz život“.

– Velika prijateljica Albanije, Kosova i svih Albanaca Hilari Klinton nije pobedila na izborima, napisao je na Fejsbuku albanski premijer Edi Rama. Kako navodi, američki narod je izabrao, Klintonova neće biti prva ženska predsednica SAD.Osim toga, Rama čestita Trampu pobedu, želi uspeh „prijateljima i partnerima“ u SAD.„Uveren sam da će naš strateški odnos sa SAD nastaviti da jača u pogledu zajedničkih vrednosti i interesa. Albanija je prijatelj i saveznik američke vlade“, ističe Rama.

– Predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama Dejvid Mekalister danas je izrazio nadu da će se i posle izbora novog američkog predsednika Donalda Trampa nastaviti snažna saradnja između SAD i Evrope. „Spoljna politika nije imala važnu ulogu u Trampovoj izbornoj kampanji. Kada je govorio o spoljnoj politici, Tramp je slao različite signale i treba sačekati nekoliko dana da bi se videlo da li će, kao izabrani predsednik SAD, nastaviti retoriku iz izborne kampanje“, izjavio je Mekalister.

– Bivši američki predsednik Džordž Buš mlađi čestitao je danas Donaldu Trampu na pobedi u trci za Belu kuću. Buš je saopštio da je nazvao Trampa i da su on i supruga Lora poželeli njemu i njegovoj porodici „sve najbolje u trenutku kada preuzima ogromnu odgovornost“, prenosi AP. „Molimo se za uspeh naše zemlje i uspeh našeg novog predsednika“, naveo je Buš, koji je takođe republikanac.

– Odlazeći predsednik SAD Barak Obama obećao je danas novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu mirnu tranziciju vlasti i istakao da su Amerikanci na prvom mestu patriote i „svi su u jednom timu“, te da cela Amerika podržava njegov uspeh na čelu zemlje, javljaju agencije. Obama je pozvao demokrate da ostave po strani svoje razočaranje nakon što je Tramp pobedio u trci za njegovog naslednika i da rade na uspešnoj tranziciji predsedničke vlasti, prenosi Rojters.

„Svi sada podržavamo njegov uspeh u ujedinjenju i vođenju zemlje“, poručio je Obama, prvi put se javno obrativši posle proglašenja rezultata izbora, na kojima je Tramp porazio demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton.

– Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da izbor Donalda Trampa za novog predsednika SAD donosi neizvesnost i postavlja nove izazove za transatlantske odnose, javlja AP. „Iako poštujemo demokratski izbor američkog naroda, u isto vreme smo svesni novih izazova koje ovaj rezultat donosi“, rekao je Tusk danas novinarima u Briselu.

– Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun poručio je danas da će svetska organizacija računati na novu američku administraciju na čelu sa novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom u borbi protiv klimatskih promena i unapređenja ljudskih prava širom sveta, javlja AFP. Ban je čestitao Trampu izbornu pobedu i istakao da ljudi u svim delovima sveta očekuju od SAD da postupaju u korist zajedničke dobrobiti, navodi francuska agencija.

Vatikan je čestitao Donaldu Trampu izbor za predsednika SAD i poručio da će se Sveta stolica moliti da ga Bog prosvetli i podrži u njegovim delima u služenju svojoj državi, ali i u dobrobiti mira u svetu. „Upućujemo vam naše želje kao novom predsedniku, koji bi mogao imati zaista konstruktivnu vladu“, rekao je kardinal Pietro Parolin, sekretar države Vatikan za Radio Vatikan. Parolin je rekao da misli da celi svet mora da radi da bi se promenila situacija u ovom inače duboko podeljenom svetu.

– Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto izjavio je danas da je spreman na saradnju sa novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom kako bi se pospešili bilateralni odnosi, poručivši da će dve zemlje nastaviti da jačaju saradnju i uzajamno poštovanje, javlja Rojters. „Meksiko i SAD su prijatelji, partneri i saveznici i trebalo bi da nastavimo saradnju radi konkurentnosti i razvoja Severne Amerike“, poručio je Nijeto putem Tvitera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari