Tramp: Nijedan san nije suviše velik 1

Donald Džon Tramp postaće posle polaganja zakletve u januaru 2017. godine 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država pošto je na izborima održanim u utorak ubedljivo pobedio Hilari Klinton.

Prilično neželjeni kandidat u sopstvenoj Republikanskoj stranci bio je bolji u ključnim državama – Floridi, Ohaju, Mičigenu i Pensilvaniji – od kandidatkinje demokrata. Osvojio je 276 glasova u Elektorskom koledžu, a 218 njegova suparnica koja mu je telefonirala i priznala poraz. Za pobedu je bilo potrebno najmanje 270.

Republikanci su i osvojili većinu u oba doma Kongresa.

Odlazeći predsednik Barak Obama takođe je čestitao Trampu i obećao mu „glatku“ tranziciju vlasti kao jedan od „glavnih prioriteta“.

U prvom govoru u NJujorku pošto je postalo jasno da je pobedio, Tramp je obavestio javnost o telefonskom pozivu Klintonove koja mu je čestitala. U obraćanju lišenom borbenosti tipične za predizbornu kampanju, a nabijene iskrenom radošću, Tramp je zahvalio „sekretarki Klinton“ na doprinosu koji je dala državi dok je bila na čelu Stejt departmenta. Takođe joj je čestitao na „teškoj, teškoj borbi“ tokom predizborne kampanje.

Novoizabrani predsednik SAD, kojeg su vodeći mediji i dalje kitili atributima kao što su „tajkun“, „autsajder“, „kontroverzni kadidat“ i slično, takođe je obećao da će nastojati da prevaziđe podele u američkom društvu.

„Zaklinjem se svakom građaninu naše zemlje da ću biti predsednik svih Amerikanaca, i to mi je veoma važno. Za one koji su u prošlosti odlučili da me ne podrže, a njih je bilo veoma malo: obraćam se i vama za vaše savete i pomoć kako bismo mogli da radimo zajedno i ujedinimo našu veliku zemlju. Kao što sam govorio od početka, mi nismo vodili kampanju, nego neverovatan i veliki pokret, miliona muškaraca i žena koji naporno rade, koji vole svoju zemlju i žele bolju, sjajniju budućnost za sebe i svoje porodice“, rekao je Tramp.

On je obećao oživljavanje „američkog sna“.

„Čitav sam život proveo u biznisu, tražeći neiskorišćene mogućnosti u projektima i ljudima širom sveta. Upravo to želim da učinim za našu zemlju… Biće to divna stvar. Svaki Amerikanac ili Amerikanka imaće šansu da ostvari svoj puni potencijal. Zaboravljeni muškarci i žene naše zemlje više neće biti zaboravljeni“, istakao je Tramp.

Na trenutke podsećajući na Frenklina Ruzvelta, on je najavio „obnovu naših autoputeva, mostova, tunela, aerodroma, škola, bolnica“ i obećao da će na tim poslovima biti angažovani milioni ljudi.

„Mi imamo veliki ekonomski plan. Udvostručićemo naš rast i imaćemo najjaču ekonomiju na svetu“, rekao je Tramp.

Kada je reč o međunarodnim odnosima, on je rekao da „ćemo biti sa svim nacijama koje žele da budu sa nama“. „Imaćemo sjajne odnose. Očekujemo da ćemo imati sjajne, sjajne odnose. Ništa što želimo za našu budućnost nije van našeg domašaja… Želim da kažem svetskoj zajednici da, iako ćemo uvek na prvo mesto stavljati interese Amerike, postupaćemo fer sa svakim, sa svakim… Tražićemo ono što nas spaja, ne neprijateljstvo. Partnerstvo, a ne konflikt“, naglasio je novoizabrani predsednik SAD.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pMgjwBgCZIw]

Evropska unija saopštila je da je tesna saradnja sa Amerikom jedini način za suočavanje sa „izazovima bez presedana širom sveta“. Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je nadu da će se odnosi dve zemlje popraviti u odnosu na trenutno, kako je rekao, „kritično stanje“. Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, koji je Trampa nazivao „propovednikom mržnje“ i „pretnjom po američku i svetsku bezbednost“ ublažio je juče svoju retoriku rekavši tek da će ishod izbora u Sjedinjenim Državama stvari učiniti „komplikovanijim“, a američku spoljnu politiku „manje predvidljivom“.

Nepopularni francuski predsednik Fransoa Oland je Trampu čestitao uz ocenu da njegova pobeda „otvara period nesigurnosti“. Predsednik Kine Si Đinping je Trampu, uz telefonsku čestitku, poručio da poklanja veliku pažnju odnosima njegove zemlje i SAD, te da se nada da će sa kolegom raditi zajedno na osnovu principa nesukobljavanja, uzajamnog poštovanja i saradnje na obostranu korist (win-win), preneo je Rojters.

Bi-Bi-Si je objasnio da je „šokantna pobeda“ Trampa u državi Viskonsin republikancu donela neophodnih 270 elektorskih glasova. Britanski servis podseća da je „tajkuna za nekretnine, bivšu TV zvezdu i političkog novajliju“ pratila opšta sprdnja kada je najavio kandidaturu u junu 2015. Tramp je pobedio u 28 američkih država, a Klintonova, koja se juče nije obratila javnosti, u samo 18 i u Distriktu Kolumbija. U Viskonsinu republikanski kandidat nije pobedio od 1988, kao i u Pensilvaniji – sve do ovog utorka.

NJujork tajms, koji je tokom kampanje otvoreno podržavao Hilari Klinton, kao i ogromna većina američkih medija, nije skrivao nezadovoljstvo zbog njenog poraza. „Trijumf gospodina Trampa (70), biznismena iz oblasti nekretnina koji je postao TV zvezda, bez iskustva rada u vladi, predstavlja snažno odbijanje snaga establišmenta koje su se udružile protiv njega, od sveta biznisa do vlade i konsenzusa koji su oni napravili o svemu, od trgovine, do imigracije. Rezultati znače odbijanje ne samo gospođe Klinton, već i predsednika Obame čije je nasleđe iznenada izloženo opasnosti. Bila je to i odlučna demonstracija moći prilično zanemarenog saveza uglavnom plavih okovratnika belaca i radničke klase koji su osećali da im je zavet Sjedinjenih Država izmakao iz ruku usled decenija globalizacije i multikulturalizma. Pronašli su neverovatnog zaštitnika u gospodinu Trampu, čoveku sa Menhetna koji se tri puta ženio i koji živi na Petoj aveniji, u trospratnom penthausu optočenom mermerom“, konstatuje ovaj list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari