Trampu možda i milion glasova manje od Klintonove 1

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio
je dva dana pre izbora da je elektorski sistem katastrofa za demokratiju, sa čime bi se mnogi složili, ali da nije bilo toga, on najverovatnije danas ne bi proslavljao pobedu.

Prema poslednjim podacima, Hilari Klinton je na izborima osvojila 59.680.035 glasova, a Tramp 59.479.278, ali kandidat republikanaca ima 290, a bivša državna sekretarka 228 elektorskih glasova.Pobednik još nije proglašen u Mičigenu, koji vredi 16 elektorskih glasova, i u NJu Hempširu, sa četiri elektorska glasa.

U mnogim državama posle proglašenja pobednika glasovi nisu prebrojani do kraja, već će to biti urađeno u narednih dan-dva, pa nema garancija da će Klinton zadržati prednost, ali je to vrlo verovatno, s obzirom da je najveći broj neprebrojanih glasova u državama koje su glasale za
Demokratsku partiju.

U ovom trenutku najviše neobrađenih glasova je u Kafironiji, Vašingtonu, NJujorku, Oregonu i Merlindu. Klinton je pobedila u svim tim državama, pa analitičari predeviđaju da bi na kraju mogla da ima čak milion glasova više od Trampa.

Glasovi treba da se prebroje i u Arizoni i Aljasci, državama koje je dobio Tramp, ali je sigurno da novi predsednik tu ne može značajnije da smanji zaostatak.

Činjenica da drugi put u poslednjih 16 godina pobednik izbora nije postao predsednik sigurno će ponovo pokrenuti incijative za ukidanje elektorskog sistema i prelazak na mnogo demokratskije načelo „jedan čovek, jedan glas“, ali su šanse da se to promeni nikakve, smatraju analitičari.

Pre 16 godina demokratski kandidat Al Gor pobedio je Džordža Buša i imao je pola miliona glasova više, ali je, kao i Hilari Klinton, izgubio izbore.

Zanimljivo je da ni Tramp ni Klinton danas nisu pominjali tu anomaliju, koja nikako nije u skladu sa uverenjem Amerikanaca da su najdemokratskije društvo na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari