Globalna stabilnost u eri Trampa 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Besni američki birači koji su se osećali omalovaženim od establišmenta u Vašingtonu su rekli svoje.

Šokirani svet sada mora da se pomiri s tim šta izbor Donalda Trampa za 45. predsednika Sjedinjenih Država znači za globalnu stabilnost u godinama koje dolaze.

Svet ima nešto vremena da razmotri pune implikacije Trampove pobede, jer on neće stupiti na dužnost pre 20. januara 2017, a onda će nekoliko meseci provesti upošljavajući u svojoj administraciji ljude koji će zapravo formulisati i primenjivati njene politike.

Jedno već znamo – autoritarni vladaoci širom sveta mogu biti spokojniji. Neće više slušati oštre reči iz SAD o nepoštovanju njihovih režima prema demokratiji, o slobodi ili ljudskim pravima. Cilj Amerike da svet učini bezbednim za demokratiju sada će biti zamenjen politikom “Prvo Amerika”, što je ogromna promena spoljne politike SAD koja je verovatno već donela uzbuđeno slavlje u ruskim i kineskim centrima moći.

Takođe znamo da Trampova pobeda ugrožava svetsku trgovinu. Tramp je obećao da će pokopati Transpacifičko partnerstvo 12 država, da će nametnuti kaznene carine na uvoz iz Kine i jednostrano pokrenuti pregovore o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA). To je poslednje što svetu sada treba, s obzirom na to da se trgovina – kao i sama globalna ekonomija – već muče.

Tramp je obećao da će ojačati američku vojsku i režim nacionalne bezbednosti, i da će agresivno progoniti Islamsku državu i džihadističke pretnje širom sveta. Ali uništenje Islamske države i uspostavljanje prave stabilnosti na Levantu zahtevaće daleko više od onoga što je do sada obećao. I mada će verovatno revidirati svoje preterano opuštene komentare o nuklearnom naoružanju, ne možemo zanemariti mogućnost da će svet ući u novi period nestabilnosti i proliferacije oružja.

Tramp je rekao da će ponovo pokrenuti pregovore o nuklearnom dogovoru sa Iranom i obećao da se neće držati obaveza SAD da smanje emisije ugljen-dioksida u skladu s Pariskim klimatskim sporazumom. A to su jedina dva značajna diplomatska dostignuća međunarodne zajednice u poslednjih nekoliko godina. O posledicama povlačenja Amerike iz njih može se samo nagađati. U svakom slučaju, globalna stabilnost će sigurno biti pogođena.

Trampova spoljnopolitička strategija zasnovana je na istrajavanju na neizvesnosti. I mada je nešto oklevanja u međunarodnim odnosima često bilo deo politike SAD (pitajte Henrija Kisindžera o tome), predvidljivost je u srcu američkog sistema saveza, odnosa i prijateljstava koji je kultivisala tokom mnogih decenija. Narušavanje ugleda Amerike kao pouzdanog igrača na svetskoj pozornici otvorilo bi prostor široko rasprostranjenoj nestabilnosti.

Kada preuzme dužnost, Tramp će brzo morati da umiri prijatelje i saveznike Amerike širom sveta. U suprotnom, oni bi mogli da potraže alternativne veze sa neprijateljima SAD ili drugim neprijatnim igračima.

Evropska unija će igrati glavnu ulogu u drami koja predstoji, jer ona je dugo bila prvi partner Amerike u vezi s globalnim temama, i obratno. Tramp je, međutim, pozdravio odluku Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU, a njegovi jedini prijatelji u Evropi za sada su ličnosti poput lidera Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva Najdžela Faraža, koji je predvodio kampanju za Bregzit i čak nastupao na Trampovim mitinzima. Nameravao to ili ne, Tramp će u mesecima i godinama koje dolaze dati vetar u jedra populistima i nacionalistima poput Faraža.

Tramp bi mogao prekasno da shvati da je razlomljena Evropa manje stabilna i da postoje neprijatelji SAD rešeni da eksploatišu mogućnost evropske razjedinjenosti. Rusija, sa svoje strane, otvoreno pokušava da potkopa EU i da promeni pravila igre u Evropi. Ruski predsednik Vladimir Putin sada u Trampu može videti novog partnera za svoj revizionistički projekat; ali takođe može i preterati u proceni.

Svet će Trampu morati dati vremena da se od svoje besom vođene kampanje okrene odgovornom upravljanju, što je jedini način da SAD održe svoj globalni uticaj. On će ubrzo morati da odabere državnog sekretara, sekretara za odbranu i savetnika za nacionalnu bezbednost, a svet će njih pažljivo proučavati.

Trampovi izabranici mogli bi da se ispostave kao dobra rešenja. Međutim, s obzirom na tenor njegove kampanje, poverenje spoljnih partnera u SAD je u opadanju. Sa Trampovom pobedom svet je odlučno ušao u period nepredvidljivosti i nestabilnosti. Globalni izazovi se umnožavaju, a međunarodni poredak koji je postojao od kraja Drugog svetskog rata pod ozbiljnom je pretnjom. Čak i pod najboljim okolnostima, izbor Trampa bi bez sumnje osnažio ove uznemiravajuće trendove.

Autor je bivši premijer i ministar spoljnih poslova Švedske

Copyright: Project Syndicate, 2016. www.project-syndicate.org

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari