Tramp razgovarao sa predsednicom Tajvana 1Foto: FoNet/AP

Izabrani predsednik SAD Donald Tramp razgovarao je telefonom sa predsednicom Tajvana Caj Ing Ven, što je izazvalo reakciju i Bele kuće i zvaničnog Pekinga.

Bela kuća je posle toga zvanično potvrdila podršku politici „jedinstvene Kine“ i izrazila žaljenje zbog takvog postupka Trampa.

“Nema nikakve promene u našoj dugoročnoj politici”, rekla je predstavnica za medije Saveta za nacionalnu bezbednost Emili Horn. “Ostajemo odlučno privrženi politici jedinstvene Kine”, istakla je Horn.

Ministar inostranih poslova Kine Vang Ji je za taj incident optužio predsednicu Tajvana, koja je zvala Trampa da mu čestita pobedu. “Nizak manevar koji je smislio Tajvan neće omesti međunarodni konsenzus nad jedinstvenom Kinom. To jednostavno ne može promeniti okvir jedinstvene Kine, koji je međunarodna zajednica već integrisala”, rekao je Vang Ji.

Tramp je prvi američki predsednik koji je razgovarao sa čelnikom Tajvana nakon što su Sjedinjene Države 1979. godine prekinule diplomatske odnose sa ostrvom koje želi da se otcepi od Kine i njegov postupak je presedan, preneo je AP.

Povodom žestokih kritika zbog tog poteza, Tramp je na tviteru napisao: “Predsednica Tajvana mi je telefonirala da bi mi čestitala na predsedničkoj pobedi. Hvala”. Na drugom tvitu je dodao: “Zanimljivo je da SAD prodaju Tajvanu milijarde dolara vrednu vojnu opremu, a očekuje se da ja ne prihvatim čestitku”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari