Predsednici Tajvana zabraniti da uđe u SAD 1

Kina je apelovala na Vašington da ne dozvoli tajvanskoj predsednici Caj Ing-ven ulazak u SAD nakon što su zbog njenog razgovora s novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom nastale tenzije između dve najveće ekonomije na svetu.

 

Očekuje se da Caj, koja je u januaru postala prva predsednica Tajvana, poseti SAD sledećeg meseca u okviru turneje po Centralnoj Americi sa stanicama u Nikaragvi, Gvatemali i El Salvadoru. Spekulisalo se da će možda posetiti i Njujork, gde će se sastati s Trampom uoči njegove inauguracije 20. januara. Međutim, Trampov tim negira te navode.

Peking, koji Tajvan smatra svojom teritorijom i ne priznaje vlast Caj na ostrvu, zahtevao je od SAD da spreče njen susret s Trampom. Kina se nada da SAD „ne dozvoljavaju njen tranzit, da ne šalju nikakve pogrešne signale ‘tajvanskim nezavisnim’ snagama“, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova, preneo je Gardijan. Ministarstvo je saopštilo da je pravi cilj Caj, pripadnice Demokratske napredne stranke (DPP), „očigledan“.

Portparol Stejt departmenta je odbacio apele Kine uz obrazloženje da je omogućavanje tajvanskim liderima da prođu kroz SAD deo „dugogodišnje prakse SAD, koja je u skladu s nezvaničnim odnosima s Tajvanom“. Apeli Kine su usledili pošto su se pojavili navodi da je bivši američki predsednički kandidat Republikanske stranke Bob Dol pomogao da se ugovori sporni desetominutni telefonski razgovor između Caj i Trampa.

Prema pisanju Njujork tajmsa, Dol, koji je sada lobista u Vašingtonu, šest meseci je radio iza kulisa na ugovaranju kontakta na visokom nivou između tajvanskih zvaničnika i Trampovog osoblja. „Pošteno je reći da smo možda imali nekog uticaja“, rekao je Dol, piše Volstrit žurnal. Dolova advokatska firma Alston&Bird je navodno dobila 140.000 dolara od kancelarije za ekonomiju i kulturu iz Tajpeja, koja funkcioniše kao nezvanična ambasada u SAD. Ta saznanja su podstakla kritiku načina na koji novi predsednik SAD vodi spoljnu politiku. „Veoma čudno izgleda to što Tramp ignoriše Stejt department dok očito dozvoljava Bob Dolu, lobisti Tajvana, da mu ugovara aranžmane za koje se ispostavlja da predstavljaju promenu u američkoj politici prema Tajvanu“, rekao je Fred Verthajmer, osnivač i predsednik nadzorne grupe Demokratija 21. Dolovi interesi ovde definitivno su uključivali više interese Tajvana nego Amerike, smatra Verthajmer, a činjenica da je bio posrednik pokreće ozbiljna pitanja u vezi s tim kako će novoizabrani predsednik Tramp postaviti spoljnu politiku SAD.

Džefri Vaserstrom, stručnjak za Kinu sa Kalifornijskog univerziteta Irvin, rekao je da je prva reakcija Pekinga na Trampovu odluku da komunicira s tajvanskom liderkom bila „relativno odmerena“. Međutim, izgleda da se bes Pekinga povećao nakon Trampovog „tvita“ od nedelje u kojem je napao Kinu zbog pitanja Južnog kineskog mora i navodne manipulacije valutom. Vaserstrom je ukazao da se sada sve više priča o „potrebi da se oštrije odgovori ako se to pretvori u politiku… Kreću se ka manje mirnoj reakciji“, rekao je Vaserstrom.

Li Jonghui, dekan Fakulteta za međunarodne odnose na Pekinškom univerzitetu za spoljnopolitičke studije, rekao je da pokušaji Pekinga da „umanje značaj ovog pitanja“ u javnosti odražava kinesku tradiciju u okviru koje se ostavlja prostor za manevar kao i za to da se ne povredi ponos druge strane. „Ali privatno će biti nekih pregovora. Kineska vlada će izraziti zabrinutost i čak neki oblik ljutnje i američka vlada će to osetiti“, dodao je Li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari