BiH: Vlada tuži bivšeg premijera 1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) u četvrtak je saopštila da će podneti je krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera tog entiteta Nermina Nikšića, čelnika Socijaldemokratske partije BiH jer je oštetio federalni budžet za 22 miliona evra preuzimanjem duga za jednu kompaniju koja je u stečaju.

Vlada je ovlastila Ministarstvo energije, rudarstva i industrije da nadležnom tužilaštvu podnese krivičnu prijavu protiv Nikšića i N.N. osobe koja se sumnjiče za kriminal zbog preuzimanja obaveza za drvnu kompaniju Krivaju iz Zavidovića, koja je privatizovana, prenose sarajevski mediji.

Postoji opravdana sumnja da je preuzimanjem duga koji vlada nije obavezna da plati, naročito za kompaniju u stečaju, nanesena velika šteta federalnom budžetu.

U saopštenju se navodi da je bivši premijer Nermin Nikšić zajedno s jednim zaposlenim Vlade Federacije BiH počinio krivična dela „udruživanje u organiozovani kriminal i korupciju“ za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, prevaru, falisfikovanje isprava čime je oštećen budžet Federacije BiH za oko 22 miliona evra.

S obzirom na to da je ugovor na snazi, vlada Federacije BiH je obavezna da ispunjava odredbe i zbrinjava radnike Krivaje iz Zavidovića u stečaju, na šta je obavezuje štetni ugovor koji je potpisao Nikšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari