SANDERS: Izbor Pruita tužan i opasan 1

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izabrao je Skota Pruita, javnog tužioca iz Oklahome i otvorenog kritičara politike klimatskih promena američkog predsednika Baraka Obame, za šefa Agencije za zaštitu životne sredine (EPA).

 

Pruit (48) se smatra saveznikom industrije fosilnih goriva. On je glavni akter zakonskih inicijativa protiv odredbi EPA koje se tiču emisija štetnih gasova.

Demokrate i aktivisti za zaštitu životne sredine u SAD bili su „užasnuti“ vešću o njegovom imenovanju, ukazujući da on negira postojanje klimatskih promena, odnosno da je klimatski skeptik. Senator iz demokratskih redova Berni Sanders je njegov izbor nazvao „tužnim i opasnim“. Vest se pojavila u sredu uveče, a Tramp ju je juče i zvanično potvrdio u saopštenju. „Agencija za zaštitu životne sredine isuviše dugo troši dolare poreskih obveznika na agendu protiv energije koja se izmakla kontroli i koja je uništila milione radnih mesta“, rekao je Tramp. Pruit će „preinačiti taj trend i obnoviti ono što je suštinska misija EPA, odnosno održavanje vode i vazduha čistim i bezbednim“.

Pruit je nekoliko puta tužio EPA, a u najskorije vreme zbog Obaminog Plana za čistu energiju, čiji je cilj smanjenje emisija štetnih gasova iz elektrana. On je tu inicijativu nazvao „nezakonitim pokušajem da se proširi vlast federalnih birokrata nad proizvodnjom energije da bi se zatvorile elektrane koje rade na ugalj“. U autorskom tekstu koji je objavljen u maju u Nešnel rivjuu naveo je da se debati o klimatskim promenama ne nazire kraj. „Naučnici se i dalje ne slažu u vezi sa stepenom i opsegom globalnog zagrevanja i njegove povezanosti s ljudskim faktorom“, rekao je Pruit.

Među većinom naučnika u tom domenu postoji konsenzus da je emisija štetnih gasova zbog ljudskih aktivnosti glavni okidač za rast temperatura i da će biti žestokih posledica klimatskih promena. U saopštenju u kojem je potvrđeno Pruitovo imenovanje on je rekao da su „Amerikanci umorni od toga da se milijarde dolara isisavaju iz naše ekonomije zbog nepotrebnih odredbi EPA“. On je naglasio da će voditi EPA na način koji neguje „i odgovornu zaštitu životne sredine i slobodu američkih kompanija“.

Tramp je u govoru o energetici koji je u okviru izborne kampanje održao u maju kritikovao inicijative za zaštitu životne sredine Obamine administracije. On je obećao da će poništiti „sve odredbe koje su zastarele, nepotrebne, loše za radnike i kose se s nacionalnim interesima“. Takođe je obećao da će stopirati sporazum o klimatskim promenama iz Pariza, koji je na snagu stupio u novembru.

Tramp je, međutim, prošlog meseca u razgovoru s Njujork tajmsom pokazao da je ublažio stav o klimatskim promenama, te je priznao da postoji „neka veza“ između njih i ljudske aktivnosti.

 

Sukob Trampa i sindikalca

Donald Tramp je napao sindikalnog lidera Čaka Džonsa, koji ga je optužio da laže o navodnom dogovoru kojim bi se zaustavilo preseljenje jedne fabrike klima-uređaja u Meksiko. Tramp je rekao da je Džons „užasno radio“ za radnike u kompaniji Carrier, nedugo pošto je Džons tvrdio da nije istina da je sačuvano 1.100 radnih mesta u Indijani, kako je naveo novi predsednik. Džons je rekao da je posle Trampove reakcije dobio telefonske pozive u kojima su pretili njegovoj deci. Ranije ove nedelje Tramp je napao kompaniju Boing pošto je njen šef kritikovao njegovu trgovinsku politiku, navodi Bi-Bi-Si.

S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari