Preminuo Džon Glen, američka svemirska legenda 1

Džon Glen, koji je postao jedan od najvećih heroja 20. veka kao prvi Amerikanac koji je obišao Zemlju leteći u njenoj orbiti i kasnije najstariji astronaut na svetu uz dugu karijeru američkog senatora, umro je u 95. godini, rekao je guverner Ohaja.

Kako HRT prenosi, glen je poslednji preživeli član sedmorice astronauta Mercuryja. Džon Glen jeste i uvek će biti najveći heroj Ohioa i njegova smrt danas je ražalostila sve nas, rekao je guverner Ohaja Džon Kasič u saopštenju. Glen je povratio ugled Americi nakon što je Sovjetski Savez u početku prednjačio u istraživanju svemira s ljudskim posadama. Njegova tri kruga oko sveta u svemirskoj kapsuli Friendship 7 1962. osigurali su važno mesto bivšem pilotu borbenih aviona u istraživanju svemira kao „nove granice“ u doba predsednika Kenedija.

Kao treći od sedam astronauta u NASA-inom programu Mercury Glen je bio više nego drugi medijski eksponiran i bio je poznat po staloženosti i spremnosti na promicanje programa. Glenova karijera astronauta kao i njegovi uspesi kao borbenog pilota u Drugom svetskom ratu i Korejskom ratu pomogli su mu da uđe u američki Senat 1974. gde je predstavljao svoju rodnu saveznu državu Ohaja 24 godine kao umereni demokrata.

Glen je ušao u istoriju početkom 1961. kada mu je kolega astronaut Skot Karpenter poželeo „Srećno, Džone Glene“ nekoliko trenutaka pre nego je njegova raketa ispaljena u svemir na let koji je oborio rekord trajući nešto ispod pet sati. Nakon što je sleteo u Atlantik prema Glenu su se odnosili kao prema heroju te se obratio govorom Kongresu i proslavljen je na paradi u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari