Tri hiljade spasilaca u potrazi za žrtvama 1Foto: Sergei Ilnitsky/EPA

Ruske Službe za vanredne situacije nameravaju da rade celu noć u potrazi za žrtvama pada aviona i ostacima letelice, nakon što se ruski „Tupoljev 154“ sa 92 putnika i članova posade srušio u Crno more neposredno nakon poletanja.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da više od 3.000 ljudi, uključujući više od stotinu ronilaca pristiglih iz svih krajeva Rusije, rade sa 32 broda i nekoliko helikoptera na potrazi za žrtvama i ostacima letelice. Bespilotne letelice i podmornice, takođe, pomažu u potrazi. Dovezena su i snažna osvetljenja kako potraga ne bi bila prekinuta.

Službe za vanredne situacije otkrile su ostatke aviona na oko 1,5 kilometara od obale. Do večernjih časova, spasioci su pronašli 11 tela, a ministar za saobraćaj Maksim Sokolov naveo je da su pronađeni i ostaci drugih tela. Ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov izjavio je večeras da istražitelji razmatraju sve moguće uzroke pada ruskog vojnog aviona u Crno more, uključujući i teroristički napad, javlja AP.

Na internetu su se pojavili i prvi video snimci. Na jednom od njih koji je načinjen kamerom postavljenom u automobil, vidi se jak bljesak.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ioMm9J5mNR8]

Agencija podseća da je ruski zvaničnik ranije odbacio bilo kakvu mogućnost da je reč o terorizmu, ali je danas posle podne, na pitanje da li istražitelji razmatraju mogućnost terorističkog napada, Sokolov rekao da se razmatra „čitav spektar“ mogućih razloga. Dodao je da je prerano za špekulacije o tome šta je dovelo do pada aviona, neposredno nakon poletanja iz Sočija, kada je poginulo svih 92 putnika i članova posade. U avionu, koji je leteo u rusku vojnu bazu u Siriji, bili su i članovi čuvenog hora „Aleksandrov“.

Prema najnovijim informacijama, uzrok pada je tehnički kvar. Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je ponedeljak za Dan žalosti u celoj Rusiji zbog avionske nesreće. Putin je rekao da će Vlada sprovestin istragu o uzrocima pada aviona i učiniti sve da pomogne porodicama žrtava, javlja AP.

Odmah je otvorena kriminalistička istraga. Ruska agencija RIA citira neimenovani izvor iz bezbednosnih službi, koji navodi da trenutna saznanja ukazuju na to da se radilo o tehničkom kvaru ili greški pilota. Interfaks prenosi da avion nije slao SOS pozive.

Kako prenosi N1, avon je nestao s radara 20 minuta po poletanju sa aerodroma u Sočiju. Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Tu-154 prevozio osoblje, članove poznatog vojnog ansambla Aleksandrov i novinare. U avionu je bilo 84 putnika, od toga 68 članova ansambla, devet novinara, nekoliko vojnika u pratnji i osam članova posade, potvrdili su zvaničnici.

Avion je trebalo da leti do Latakije, sirijske provincije. Poleteo je iz Moskve, a u Soči je sleteo da dopuni gorivo. Ministarstvo odbrane je saopštilo da su delovi pronađeni na kilometar i po od obale Crnog mora, nedaleko od Sočija. Nalaze se, kako su naveli, na dubini od 50 do 70 metara. Navodi se i da su uslovi za letenje bili povoljni. Odmah je otvorena istraga.

Tri hiljade spasilaca u potrazi za žrtvama 2

Portparol ministarstva Igor Konašenkov objasnio je da je avion prevozio vojno osoblje koje je trebalo da učestvuje u novogodišnjem nastupu za ruske trupe raspoređene u Siriji, u ruskoj vojnoj bazi u Hmeimimu. Ruski predsednik Vladimir Putin informisan je o nesreći, poručeno je iz Kremlja. Nijedan civilni let nije otkazan zbog ove nesreće.

Aleksandrov je zvanični ansambl i hor ruskih vojnih snaga. Poznat kao Hor Crvene armije, osnovan je 1928. godine, za vreme sovjetske ere. Nosi ime po svom prvom upravitelju Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu, koji je napisao i himnu SSSR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari