U Rusiji danas Dan žalosti 1Foto: EPA / MAXIM SHIPENKOV

U Rusiji je danas Dan žalosti povodom tragedije koja se dogodila kada je prilikom pada aviona ruskog Ministarstva odbrane „Tu-154“ u Crnom moru blizu Sočija poginulo 93 ljudi.

Odluku o tome doneo je nedelju ruski predsednik Vladimir Putin. Ruski predsednik je juče izrazio saučešće porodicama poginulih i naložio premijeru Dmitriju Medvedevu da stane na čelo državne komisije koja će istraživati pad ovog aviona, prenosi Sputnjik. Kako navode Medvedev je rekao da će Rusija detaljno istražiti sve okolnosti vezane za pad aviona u kojem je poginulo 93 ljudi.

„Ova strašna tragedija je odnela živote ljudi koji su bili energični i imali planove. Među stradalima su novinari, vojnici i muzičari čuvenog „Ansambla Aleksandrov“. Oni su leteli u Siriju u mirovnoj misiji dobre volje“, saopštio je Medvedev.

Premijer Rusije je naveo da će „svi pogođeni ovom tragedijom primiti neophodnu pomoć“ i uputio saučešće porodicama žrtava. Spasilačke ekipe locirale su ostatke letelice na oko 1,5 kilometara od obale, na dubini od 50 do 70 metara. Avion je nestao sa radara u pet sati i 40 minuta po moskovskom vremenu nedugo posle poletanja iz Sočija.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je listu putnika i navelo da je u letelici bilo 65 članova zvaničnog vojnog hora ruskih oružanih snaga „Ansambl Aleksandrov“, koji su krenuli u rusku bazu Hmeim gde je trebalo da učestvuju u proslavi Nove godine, kao i izvršna direktorka humanitarnog fonda „Poštena pomoć“ Jelisaveta Glinka.

Nema indicija na terorizam

Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da za sada nije pronašla nikakve naznake terorističkog napada ili diverzije prilikom jučerašnjeg pada aviona u Crno more.

Kako se navodi, osnovni mogući uzroci pada su nekvalitetno gorivo, greška pilota, tehnička neispravnost ili udarac stranog predmeta u motor aviona.

Istovremeno, saopštava se da avion nije prenosio nikakav vojni teret, a pored prtljaga putnika u letelici je bilo i 150 kilograma prehrambenih proizvoda i lekova.

Takođe, FSB navodi da je identifikovala očevice pada aviona, a postoji i video snimak koji se trenutno analizira.

U potrazi za crnim kutijama i telima poginulih angažovana su 43 broda sa 182 ronioca, a u akciji ukupno učestvuje 3.500 ljudi, preneo je Sputnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari