Posao prvo Austrijancima, onda drugim građanima EU 1

Građani EU ne treba da dobiju posao ako je za istu poziciju konkurisao kvalifikovani Austrijanac, rekao je austrijski kancelar Kristijan Kern.

On je u sredu optužio istočnoevropske države da „izvoze svoju nezaposlenost u Austriju“, te je rekao da želi da lokalni poslodavci daju prednost Austrijancima. „To znači da samo ako u zemlji nema kompetentne osobe bez posla, posao može da se da novim pridošlicama bez ograničenja“, rekao je kancelar, pripadnik stranke levog centra, piše EUObzerver. Kern je govorio u Velsu, gradu čiji je gradonačelnik iz redova desničarske populističke FPO, koja je zabeležila istorijski porast podrške iako je tesno izgubila predsedničke izbore u decembru.

Kern je govorio na predstavljanju ekonomskog plana za narednih deset godina, a cilj mu je da uoči nacionalnih izbora vrati birače koji su podozrivi prema migrantima u redove svoje Socijaldemokratske stranke. Njegov stav o davanju prednosti Austrijancima kada je reč o zaposlenju se, međutim, kosi sa neprikosnovenim principom EU o slobodi kretanja radnika. U sporazumu o EU se podržava pravo svih državljana EU da imaju isti tretman kao državljani određene države-članice. Nakon Kernove izjave poslodavcima će biti omogućeno da diskriminišu ljude na osnovu njihove nacionalnosti, navodi EUObzerver.

Kern je takođe podržao planove Vlade o smanjenju kvote za azilante sa 35.000 godišnje na 17.000. Zahvaljujući kvoti koja je uvedena u januaru prošle godine nadležni mogu da se pozovu na dekret o vanrednom stanju i da vraćaju ljude s granica ako je premašena gornja granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari