Nevreme ostavilo bez struje više od 770 bugarskih gradova 1Foto: NIKKI_MATANOV/EPA

Bugarska je zbog problema u elektrodistribuciji, koji su nastali kao posledica vremenskih neprilika i povećane potrošnje, tražila od Rumunije da joj isporuči dodatnu količinu električne energije struju ali je dobila negativan odgovor.

Bukurešt je „poručio“ Sofiji da nije u mogućnosti da pomogne uz obrazloženje da je zbog snega i niskih temperatura morao da se isključi jedan reaktor u nuklearnoj elektrani koja isporukama pokriva petinu rumunske potrošnje struje. U jugoistočnoj Evropi se već danima beleže neuobičajeno niske temperature praćene obilnim padavinama. Bugarska nacionalna televizija (bTV) objavila je podatak da je 9. januara potrošnja struje u Bugarskoj dostigla rekordnih 7.700 MWh, što je najveći nivo zabeležen u prethodnih 20 godina.

Kako je prenela Nova TV, rumunski ministar energetike Florijan-Toma Petcu rekao je da Bukurešt ne može pozitivno da odgovori na zahtev Bugarske jer je i u Rumuniji potrošnja struje povećana. „S obzirom na delikatnu situaciju u kojoj se Rumunija našla, nismo mogli da preuzmemo obavezu i odgovorili smo da nismo u stanju da pomognemo“, rekao je Petcu. On je izneo podatak da će dnevna potrošnja struje u Rumuniji premašiti 9.500 MW, dok bi potrošnja gasa mogla da dostigne 74 miliona kubnih metara na dan, čime bi bio nadmašen dosadašnji rekord od 71,2 miliona kubnih metara gasa dnevno.

U Rumuniji su se maksimalne temperature kretale između -10 i -15 stepeni Celzijusa, dok se u Bugarskoj temperatura spustila ispod -20. Mećava je paralisala saobraćaj i ostavile bez struje više od 770 bugarskih gradova i stotine hiljada ljudi, dok je susedna Rumunija morala da isključi reaktor br.1 u nuklearnoj elektrani Nuklearelektrika. Takođe su za saobraćaj bili zatvoreni deo autoputa na jugoistoku zemlje, putevi na severoistoku i glavni autoput A-2 koji povezuje Bukurešt i crnomorsku luku Konstanca, preneo je EurActiv.com. Državna kompanija Nuklearelektrika saopštila je da je zbog obilnog snega isključila sa nacionalne elektromreže reaktor br.1 od 1.706 megavata na Dunavu. Dva reaktora Nuklearelektrike obezbeđuju petinu struje u Rumuniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari