Pitanje jezika biće rešeno novim izborima? 1Foto: EPA/ GEORGI LICOVSKI

Ukoliko mandatar za sastav nove makedonske vlade Nikola Gruevski i šef najjače albanske stranke u Makedoniji Ali Ahmeti ostanu pri uslovima za međusobne pregovore koje su obnarodovali dugogodišnjoj koaliciji VMRO-DPMNE i DUI je kraj.

– Ukoliko do toga dođe, pitanje je da li će makedonski predsednik Đorđe Ivanov mandat za sastav vlade dati lideru SDSM Zoranu Zaevu ili će se odmah ići na nove parlamentarne izbore, a ako mandat da Zaevu, pitanje je da li će on prihvatiti prvi albanski uslov, pošto se oko drugog sa Albancima već slaže, ili će se tada ići na nove parlamentarne izbore.

U Makedoniji je dosad postojao princip da vladu, bez obzira na izborne rezultate, prave najjača stranka etničkih Makedonaca i najjača stranka etničkih Albanaca. To su od dolaska Gruevskog pa do danas VMRO-DPMNE i DUI. Te dve stranke, prema broju osvojenih mandata (51 + 10), mogu i sada napraviti vladinu većinu ali, najminimalniju moguću.

Ali, Demokratska unija za integraciju, koja je objavila svojih sedam uslova za ulazak u makedonsku vladinu koaliciju, u međuvremenu je istakla da od dva od tih uslova nikako neće odustati. Ali Ahmeti insistira na makedonsko-albanskoj dvojezičnosti na celoj teritoriji Makedonije i na produženju mandata Specijalnog javnog tužilaštva. On tek očekuje poziv na razgovore od Gruevskog, koji je već saopštio da baš te dve stvari VMRO-DPMNE ne može nikako prihvatiti: promenu ustava koja je uslov za uvođenje dvojezičnosti i produženje mandata Specijalnog javnog tužilaštva.

Ukoliko bi albanski zahtev bio usvojen, dvojezičnost bi se odnosila i na delove istočne Makedonije u kojima je broj Albanaca neznatan, što makedonska strana navodi kao paradoksalnu stranu albanskog zahteva. Lider SDSM Zoran Zaev davao je tokom gotovo dvogodišnje makedonske političke krize izjave i u prilog jezičkih rešenja koja bi možda njegove pregovore sa albanskim partnerima učinila lakšim za eventualne kompromise nego što je to, zasad, slučaj sa Gruevskim.

Specijalno javno tužilaštvo, koje je osnovano da istraži eventualna krivična dela otkrivena prisluškivanjem, imalo je, prema dogovoru iz Pržina iz juna 2015. godine, mandat od 18 meseci, pa je taj mandat dogovorom dve makedonske i dve albanske stranke produžen za još tri meseca. Sem svih albanskih partija produženje mandata SJO traži i Socijaldemokratski savez Makedonije, koji je materijalima o prisluškivanju formiranje tog tužilaštva isprovocirao. Nije sasvim jasno na kakvom produženju mandata SJO će insistirati DUI pošto se u javnosti pojavljuju i predlozi da to tužilaštvo postane ustavna kategorija ili da njegov mandat traje sve do učlanjenja Makedonije u NATO. Prema sadašnjem redu vožnje, SJO bi do sredine marta ove godine trebalo da podigne optužnice za predmete koje je preuzelo od Osnovnog javnog tužilaštva, a do juna da podigne optužnice za eventualna krivična dela razotkrivena materijalima o prisluškivanju.

Da bi do bilo kakvog produženja mandata SJO došlo potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu Makedonije, a ona nije moguća bez VMRO – DPMNE. Posle njenog šefa Nikole Gruevskog kategorično protivljenje tom produženju objavio je i makedonski ministar inostranih poslova Nikola Poposki u intervjuu italijanskom listu „La verita“. Poposki je rekao da SJO međunarodnoj zajednici služi samo kao dugme za pritiskanje na politički neposlušne i da VMRO-DPMNE produženje mandata tog tužilaštva neće prihvatiti.

Mladi makedonski ministar se pridružio obračunu svoje stranke sa svetskim milijarderom i finansijerom svetske mreže nevladinih organizacija DŽordžom Sorosom. On je za italijanski list rekao da je Soros od početka svoje aktivnosti u Makedoniji tu uložio oko 60 miliona dolara ili oko pet miliona dolara godišnje, što je, rekao je Poposki, više nego što je Makedonija uspela da obezbedi za zdravstvene i projekte radnog osposobljavanja. Poposki je rekao da 90 odsto sredstava koja iz inostranstva dolaze za finansiranje nevladinog sektora dolaze iz jednog, Sorosovog, izvora. Ako se tome doda da se veliki deo tih nevladinih organizacija, pod firmom humanitarne, u stvari bavi političkom delatnošću, jasno je da to nijedna suverena država ne može da prihvati, rekao je Poposki.

„Predsedniče Tramp, zaštitite nas od Sorosa“

Makedonski mediji su javili da su se pred Trump tower u NJujorku okupili predstavnici makedonske dijaspore s porukom: „Dragi predsedniče Tramp, mi Amerikanci makedonskog porekla čestitamo vam na izboru. Našoj matičnoj zemlji Makedoniji potrebna je vaša pomoć. Molimo vas da zaštitite Makedoniju i njenu demokratiju od Fonda za otvoreno društvo DŽordža Sorosa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari