Zajednička akcija SAD i Rusije protiv ID 1Arhivska fotografija: EPA / PETROS KARADJIAS

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska borbena avijacija danas u Siriji izvela prvu zajedničku akciju sa američkim ratnim vazduhoplovstvom, a meta napada bili su položaji Islamske države.

Predstavnik za medije Pentagona kapetan Džef Dejvis izjavio je, međutim, da nije promenjena odluka prethodne administracije da se sa Rusijom ne dele informacije o koordinatama ili metama, preneo je AP. Rusija već mesecima traži od Pentagona da borbeni avioni dve zemlje zajedno nastupaju u akcijama protiv terorističkih organizacija u Siriji, ali je administracija Baraka Obame to uporno odbijala.

Novi predsednik SAD Donald Tramp u kampanji je više puta pozivao na zajedničke akcije SAD i Rusije protiv Islamske države. U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane se navodi da je njihova vojna komanda u Siriji dobila kordinate od Amerikanaca. Nakon toga su uzletela po dva ruska i američka aviona i zajedno su uništili nekoliko skladišta municije i goriva, pri čemu je poginulo i više boraca Islamske države, stoji u saopštenju, koje prenosi AP. U istom regionu u suboru su zajedničku borbenu misiji imali ruski i turski borbeni avioni.

„SAD žele da sarađuju sa Rusijom“

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp želi da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv Islamske države, izjavio je danas predstavnik za medije Bele kuće Šon Spajser. Predsednik je bio veoma jasan kada je rekao da će sarađivati sa svakom državom koja je posvećena uništenju Islamske države, kazao je Spajser, prenosi AP.

On je pojasnio da će nova administracija u Vašingtonu raditi zajedno „sa Rusijom i sa svakim drugim“ da bi se pobedile militantne grupe, kako vojno, tako i ekonomski. Prilikom preuzimanja dužnosti, Tramp je rekao da će uraditi sve da Islamska država „bude brzo pobeđena“, ali nije precizirao kakvi su mu vojni planovi u Iraku i Siriji.

Izjava portparola Bele kuće usledila je ubrzo nakon što je ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ruski i američki borbeni avioni danas u Siriji izveli prvu zajedničku akciju protiv Islamske države, što je predstavnik za medije Pentagona demantovao.

Prvi dan mirovnih pregovora bez pomaka

Prvi dan mirovnih pregovora o Siriji, koji su okupili predstavnike vlade i pobunjeničkih oružanih grupa, završen je u Astani bez konkretnih dogovora o prekidu vatre, razdvajanju Islamske države i Nusra fronta od opozicije i o zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Zajednička akcija SAD i Rusije protiv ID 2

Foto: EPA / IGOR KOVALENKO

Uprkos tome, predstavnik ruske delegacije Aleksandar Lavrentjev smatra da su današnji razgovori ulili nadu u izlazak na novi nivo procesa pregovora i da je realno računati na pozitivan ishod susreta u Astani. Prema njegovim rečima, tokom prvog dana pregovora intenzitet emocija je bio izuzetno visok, ali su sve strane uspele da demonstriraju razuman pristup problematici, što je omogućilo normalan tok susreta, preneo je Sputnik.

Lavrentjev je naveo i da je u toku izrada nacrta završnog saopštenja koji će sutra biti predstavljen svim učesnicima. Nešto ranije su se oglasili i sirijski Kurdi, koji su saopštili da nemaju nameru da se pridržavaju odluka koje budu usvojene na pregovorima u Astani. Kako su naveli, učesnici pregovora su sastavni deo izuzetno ozbiljne krize u Siriji, pa samim tim odluke koje budu usvojene u Kazahstanu neće biti one koje su potrebne sirijskom narodu.

Prema stavu Kurda, neophodno je organizovati konsultacije sa učesnicima predstavnika svih nacionalnosti i veroispovesti koje naseljavaju Siriju. Ujedinjene nacije se nadaju da će posredni pregovori između sirijske vlade i pobunjenika u Astani dovesti do direktnih pregovora koje će predvoditi UN, rekao je specijalni izaslanik svetske organizacije za Siriju Stafan de Mistura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari