Tramp i Putin dogovorili redovne kontakte 1Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp dogovorili su se da će naložiti razmatranje mogućeg datuma i mesta njihovog ličnog sastanka. Telefonski razgovor je bio pozitivan i delotvoran, saopštio je Kremlj.

Prema navodima Kremlja, dvojica predsednika su naglasila i važnost obnavljanja trgovinsko-ekonomskih veza dveju zemalja, kako bi se dodatno podstakao stabilan razvoj bilateralnih odnosa.

Tramp je ruskom kolegi rekao da se američki narod sa simpatijama odnosi prema Rusiji i Rusima, na šta je Putin odgovorio da u Rusiji gaje ista osećanja prema Amerikancima. 

Putin je, kako je saopšteno, podsetio da je Rusija više od dva veka podržavala Ameriku, bila njen saveznik u dva svetska rata i da i sada posmatra Ameriku kao najvažnijeg partnera u borbi protiv međunarodnog terorizma. Dvojica lidera su se dogovorila da održavaju redovne lične kontakte, istakavši da žele aktivno da sarađuju radi stabilizacije odnosa na konstruktivnoj, ravnopravnoj i uzajamno korisnoj osnovi, navodi se u saopštenju.

Putin i Tramp su, navodi Kremlj, razgovarali o situaciji u Siriji, posebno naglasivši da su zajednički napori u borbi protiv glavne opasnosti – međunarodnog terorizma – prioritetni. „Predsednici su se založili za uspostavljanje realne koordinacije ruskih i američkih dejstava kako bi se uništili Islamsku državu i druge terorističke organizacije u Siriji“, navedeno je u saopštenju.

Tokom razgovora je razmotrena i situacija na Bliskom istoku, kao i arapsko-izraelski sukob, sfera strateške stabilnosti i neširenja nuklearnog naoružanja, kao i situacija u vezi s iranskim nuklearnim programom i Korejskim poluostrvom, dodaje Kremlj. „Bilo je reči i o glavnim aspektima krize u Ukrajini. Dogovoreno je da se uspostavi partnerska saradnja u vezi s ovim i drugim pitanjima“, naveo je Kremlj.

Donald Tramp razgovarao je s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prvi put nakon svoje inauguracije, prenosi Sputnjik. Ovo je prvi razgovor dvojice lidera u radnom formatu, a trajao je, kako prenose agencije, oko 45 minuta.

Bela kuća još nije saopštila detalje razgovora sa ruskim predsednikom.

Portparol Bele kuće Šon Spajser je na svojoj stranici na Tviteru objavio fotografiju na kojoj se vidi da Tramp razgovara telefonom, sedeći za stolom, a oko stola sede i stoje potpredsednik Majk Pens, šef aparata Bele kuće Rajns Pribas, savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost Majkl Flin i Trampov savetnik za strateška pitanja Stiven Benon.

„Posle razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trajao 45 minuta, predsednik SAD sada razgovara telefonom s trećim od pet lidera — predsednikom Rusije Putinom“, napisao je Spajser.

Prethodni kratki razgovor Trampa i Putina 20. januara bio je protokolaran. Tada je Putin čestitao Trampu na inauguraciji. Putin i Tramp razgovarali su telefonom i prošlog novembra, kada je ruski predsednik svom sagovorniku čestitao na pobedi na predsedničkim izborima. Tokom novembarskog razgovora bila je naglašena neophodnost saradnje u normalizaciji bilateralnih odnosa, razvoju trgovinsko-ekonomskih veza, borbi protiv međunarodnog terorizma i rešavanju sirijske krize.

Američki predsednik je danas razgovarao telefonom i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, premijerom Japana Šinzom Abeom, francuskim predsednikom Fransoom Olandom i australijskim premijerom Malkolmom Turnbulom. Na tviter nalogu portparola Bele kuće navodi se da je Tramp japanskog premijera pozvao u zvaničnu posetu Vašingtonu 10. februara.

Oland Trampu: Ne idite u izolaciju, poštujte izbeglice

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je američkog kolegu Donalda Trampa da SAD ne odu u „izolacionizam“.

On ga je pozvao na poštovanje principa „prijema izbeglica“, saopštila je Jelisejska palata.

„Oland je tokom telefonskog razgovora upozorio na ekonomske i političke posledice protekcionističkog pristupa“, navodi se u saopštenju i dodaje da je predsednik Francuske rekao da je izolacionizam „odgovor koji ne daje nadu“.

Prema njegovim rečima, borba za odbranu demokratije nije efikasna bez „poštovanja principa same demokratije među kojima je prijem izbeglica“.

Oland je ranije danas rekao da Evropa treba da bude ujedinjena u borbi protiv rastućeg populizma i pozvao na odlučan odgovor američkom predsedniku. Oland je rekao da se Evropa suočava „s trenutkom istine“ i da mora da se odupre pozivima o promeni političke klime ili o zabrani ulaska izbeglica u Evropsku uniju. 

Tramp je danas imao telefonske razgovore s predsednicima Rusije i Francuske, Vladimirom Putinom i Fransoaom Olandom, kao i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkeli premijerom Japana Šinzom Abeom, a ima zakazan razgovor i s premijerom Australije Malkolmom Turnbulom.

Tramp prihvatio poziv Merkelove: Dolazim u Hamburg

Američki predsednik Donald Tramp prihvatio je poziv nemačke kancelarke Angele Merkel da prisustvuje samitu G20 u Hamburgu u julu ove godine.

Tramp i Merkelova saglasili su se u telefonskom razgovoru oko „fundamentalnog značaja“ NATO-a, kao i da sve članice Alijanse moraju da „plate svoj deo“ troškova kolektivne bezbednosti, navodi se u zajedničkom saopštenju dvoje lidera.

„Predsednik i kancelarka su se saglasili oko fundamentalnog značaja NATO za šire transatlanske odnose i njegovu ulogu u obezbeđivanju mira i stabilnosti naše severnoatlanske zajednice“, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi AFP. 

U saopštenju se navodi da je Tramp pozvao Merkel da uskoro dođe u posetu Vašingtonu. 

Merkel i Tramp razgovarali su i o Bliskom istoku, severnoj Africi, svojim odnosima sa Rusijom i sukobima u istočnoj Ukrajini, navodi se u saopštenju portparola nemačke vlade, koje su odobrile obe zemlje. 

Prema navodima portpraola, lideri Nemačke i SAD saglasili su se da intenziviraju saradnju u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i u stabilizaciji situacije na Bliskom istoku, prenosi Rojters. 
AP prenosi da su se Tramp i Merkel dogovorili da prodube odnose dve zemlje. Tramp je nedavno kritkovao NATO ocenjujući da je u pitanju „zastarela organizacija“.

Tramp je razgovarao telefonom i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, japanskim premijerom Šinzom Abeom, francuskim predsednikom Fransoa Olandom, a treba da razgovara i sa australijskim premijerom Malkolmom Turnbulom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari