Ministarstvo poštuje sud 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost Sjedinjenih Američkih Država, koje je zaduženo za primenu mera donetih ukazom američkog predsednika Donalda Trampa, saopštilo je da će se povinovati naredbi federalnog suda koja ne dozvoljava deportovanje putnika kojima nije odoboren ulazak u SAD, javio je CNN.

 

Taj stav ministarstvo je objavilo pošto je federalni sudija En Doneli dozvolila privremeni boravak građanima sedam muslimanskih država koji su stigli u SAD, odnosno onima koji su sa validnim vizama bili u tranzitu, pošto im je bio zabranjen ulazak u tu zemlju, preneo je RSE.

Oni su bili odbijeni na osnovu Trampove naredbe o aktiviranju antimigrantskih mera i suspenziji američkih viza za građane Sirije, Irana, Iraka i drugih muslimanskih zemlja.

Sud je međutim prihvatio apelaciju koju je podnela nevladina organizacija Američka unija za građanske slobode u delu koji se odnosio na deportaciju osoba koje su već ušli na teritoriju SAD ili su bili u tranzitu, omogućivši im boravak do 90 dana.

Antoni Romero, izvršni direktor Američke unije za građanske slobode, kaže da se pokazalo da sudovi rade svoj posao.

„Ovo je izuzetan dan. Sudovi su bedem naše demokratije. Kada predsednik SAD donosi zakone ili naredbe koje su neustavne ili nelegalne, sudovi su tu da brane svačija prava“, rekao je Romero.

Odluka suda ne znači da će osobama koje su se zatekle na aerodromima biti dozvoljen ulazak u SAD. Oni će najverovatnije biti prebačeni u imigracione centre gde će čekati novu odluku suda o tome da li je Trampova naredba suprotna ustavu SAD.

Odluka suda neće ništa značiti ni svim državljanima sedam zemalja koji već nisu pristigli u SAD jer im neće biti dozvoljeno da se ukrcaju na avione koji lete za SAD.

Nešto ranije Tramp je, govoreći o ukazu koji je stupio na snagu u petak ponovio da ne predstavlja nikakvu zabranu za muslimane – za šta ga je deo američke i svetske javnosti optužio.

“Prilično smo spremni, sve to glatko ide. Možete se uveriti u to na aerodromima. Bićemo vrlo striktni, a to ovoj državi fali već nekoliko godina”, poručio je Tramp.

Trampovu uredbu kritikovala nemačka kancelarka Angela Merkel, a Iran je uručio protestnu notu SAD.

Nove mere, kako je obasnila nova američka administracija, uvedene su kako bi se podigao stepen bezbednosti i umanjile terorističke pretnje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari