Site name

Neustavna uredba Trampa

Tramp: To je uredba o bezbednosti države

Državna tužilaštva 15 saveznih američkih država i okruga Kolumbija izdala su saopštenje u kome su istakla da je izvršna uredba o imigraciji neustavna.

3

Piše: Danas Online

Vašington 30. januar 2017. 00:11

Foto: EPA/Olivier Douliery

Tužilaštva traže povlačenje uredbe koju je doneo novi predsednik SAD Donald Tramp, prenosi AP.

Kako se navodi u saopštenju, oni će u međuvremenu nastaviti da se trude da ljudi što manje pate zbog te odluke i dodali da su verske slobode osnovno načelo SAD, kao i da ni jedan predsednik to ne može da promeni, preneo je B92.

Saopštenje su potpisali državni tužioci Vašingtona, Kalifornije, Njujorka, Pensilvanije, Masačusetsa, Havaja, Virdžinije, Oregona, Konektikata, Vermonta, Ilinoisa, Novog Meksika, Ajove, Mejna i Merilenda. 

Posle burnih reakcija, Tramp je u pisanom saopštenju izjavio da to nije zabrana usmerena protiv muslimana, već uredba o bezbednosti države.

"Da bude jasno, ovo nije zabrana protiv muslimana, kao što su mediji pogrešno preneli. Ovde se ne radi o veri, već o teroru i očuvanju države bezbednom. U više od 40 zemalja širom sveta, koje nisu obuhvaćene uredbom, većinu čini muslimansko stanovništvo", napisao je Tramp u saopštenju, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Tramp je dodao i da će se vize ponovo izdavati zemljama s liste, onda kada se prekontrolišu i implementiraju bezbednosne politike u narednih 90 dana.

Tramp je pre dva dana potpisao izvršnu uredbu o imigraciji kojom se državljanima sedam zemalja - Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije - vize neće izdavati naredna tri meseca, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme. 

Tramp je uredbu obrazložio time da želi da spreči da "radikalni islamski teroristi" ulaze u SAD.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milivoje Radaković

30. januar 2017.

Nesretni Trump. A, kako bi mu samo život bio jednostavan da se zaprecedničio u nekoj balkanskoj pustopoljini...

zena

30. januar 2017.

Trump se "zabrinuo". Možda demokratski prizna grešku i podnese ostavku u najdemokratskijem sistemu. Verujete? Ni ja.

Spin

30. januar 2017.

Na stranu sto je medijska kvazi-liberalna masinerija izvrnula sve sto se moze izvrnuti u vezi ovoe uredbe, Trump se zaleteo previse... Mada moram priznati da mi je drago gledati kako trese kvazi-liberalnu elitu, kako im smetaju ove zabrane, ali u isto vreme im nije smetalo dok je Obama pokretao ratove u muslimanskim zemljama, pravio kolateralnu stetu i naoruzavao najveci olos medju muslimanima, tako da sad svi muslimani ispastaju zbog toga. Bravo za kvaz-liberale, jos jednom ste se pokazali u pravom svetlu!