Neustavna uredba Trampa 1Foto: EPA/Olivier Douliery

Državna tužilaštva 15 saveznih američkih država i okruga Kolumbija izdala su saopštenje u kome su istakla da je izvršna uredba o imigraciji neustavna.

Tužilaštva traže povlačenje uredbe koju je doneo novi predsednik SAD Donald Tramp, prenosi AP.

Kako se navodi u saopštenju, oni će u međuvremenu nastaviti da se trude da ljudi što manje pate zbog te odluke i dodali da su verske slobode osnovno načelo SAD, kao i da ni jedan predsednik to ne može da promeni, preneo je B92.

Saopštenje su potpisali državni tužioci Vašingtona, Kalifornije, Njujorka, Pensilvanije, Masačusetsa, Havaja, Virdžinije, Oregona, Konektikata, Vermonta, Ilinoisa, Novog Meksika, Ajove, Mejna i Merilenda. 

Posle burnih reakcija, Tramp je u pisanom saopštenju izjavio da to nije zabrana usmerena protiv muslimana, već uredba o bezbednosti države.

„Da bude jasno, ovo nije zabrana protiv muslimana, kao što su mediji pogrešno preneli. Ovde se ne radi o veri, već o teroru i očuvanju države bezbednom. U više od 40 zemalja širom sveta, koje nisu obuhvaćene uredbom, većinu čini muslimansko stanovništvo“, napisao je Tramp u saopštenju, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Tramp je dodao i da će se vize ponovo izdavati zemljama s liste, onda kada se prekontrolišu i implementiraju bezbednosne politike u narednih 90 dana.

Tramp je pre dva dana potpisao izvršnu uredbu o imigraciji kojom se državljanima sedam zemalja – Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije – vize neće izdavati naredna tri meseca, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme. 

Tramp je uredbu obrazložio time da želi da spreči da „radikalni islamski teroristi“ ulaze u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari