Tramp se u maju sastaje s liderima NATO 1Foto: EPA / WINMCNAMEEE/GETTY IMAGES/POO

Predsednik SAD Donald Tramp je u nedelju u telefonskom razgovoru s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom pristao da se u maju sastane s liderima alijanse u Evropi.

Oni su se takođe dotakli sukoba u Ukrajini, saopštila je Bela kuća. Tramp je izvojevao izbornu pobedu na obećanju da će raditi na tome da države-članice NATO-a povećaju svoje budžete za zapadnu alijansu i tako smanje finansijski teret SAD.

Taj predlog je naišao na protivljenje i u republikanskim i u demokratskim redovima, a ta zamisao je zabrinula i evropske saveznike koji strahuju da će ona doneti korist ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. U saopštenju Bele kuće se navodi da su Tramp i Stoltenberg „razgovarali o tome kako da podstaknu sve NATO saveznike da ispunjavaju svoje finansijske obaveze kada je reč o odbrani“. „Predsednik Tramp je pristao da se u maju pridruži sastanku NATO lidera u maju u Evropi“, navodi se u saopštenju. Tramp i Stoltenberg su takođe „razgovarali o potencijalu za nalaženje mirnog rešenja za sukob duž ukrajinske granice“.

U proteklih nedelju dana zabeleženi su sukobi između ukrajinske vojske i separatista koji uživaju podršku Rusa. Dve strane se međusobno optužuju za novi talas granatiranja. Više od 40 ljudi je ubijeno i u područjima koje su pod kontrolom Vladinih snaga i u onima koja su u rukama pobunjenika.

Senator s Floride Marko Rubio, koga je Tramp prošle godine porazio u trci za republikansku predsedničku nominaciju, napisao je na Tviteru da bi bilo pogrešno ukinuti sankcije SAD Rusiji, što je korak koji razmatra Tramp.

„Jedini razlog zbog kojeg bi nekad trebalo da ukinemo sankcije Rusiji jeste u slučaju da ona ispuni uslove i okonča nasilje nad suverenitetom Ukrajine“, rekao je Rubio. Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel, republikanac iz Kentakija, rekao je da neće kritikovati sve što Tramp kaže osim ako je reč o Rusiji. „Očito to pitanje ne shvatam na isti način kao on“, rekao je Mekonel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari