Dodik: Revizija tužbe neće imati formalnu snagu 1Foto: N1

Srpski predstavnici u Predstavničkom domu BiH najavili su bojkot sutrašnje sjednice nakon što su danas preglasani. To je izgleda jedino što im preostaje, rekao je za RTRS predsednik Srpske Milorad Dodik.

– Ne treba učestvovati u radu zajedničkih institucija dok se na dnevni red ne stave najvažnije tačke. Mislim da se sve pretvorilo u kamuflažu, ali veoma je jasno da od toga neće biti ništa. Ipak, ta tema se i dalje održava jer postoji ozbiljna namera da neko pokuša da iskoristi svoju poziciju kako bi isfingirao reviziju – istakao je Dodik, prenosi RTRS. Kako navode, Dodik je rekao da revizija neće imati nikakvu formalnu snagu, ali će uneti dosta političkih procesa koji će morati dati odgovor kako neko može da zloupotrebi svoju poziciju.
 
Prema Dodikovim rečima BiH je dobro skliznula s puta i stalno ide ka većoj nestabilnosti.
 
– U svakom slučaju, nikada od srpske strane nije bilo saglasnosti da se u ime BiH podigne tužba protiv Srbije, ali je ostvarena jer su stranci ćutrali – naveo je predsednik Republike Srpske. On ističe, kako navodi RTRS, da se RS ne treba pouzdati u strance već isključivo u formalne odluke, i da kroz izveštaje o tom pitanju Predsedništvo stavi tačku i kaže da nema više revizija i da je niko ne može pokrenuti.
 
– Ako to ostane i dalje neodlučeno, na bilo kom nivou, stalno ćemo vraćati ovu temu na dnevni red i imati diskusiju o tome kako iz toga izaći – naglasio je Dodik. Kada je reč o rezoluciji o BiH koju je usvojio EP, Dodik je rekao da Republika Srpska treba da vrati svoja dejtonska prava, što je definitivni cilj.
 
– Nismo protiv BiH sa dejtonski napisanim ovlaštenjima Srpske, koje su nizom nasilnih mera visokih predstavnika i podrškom jednog dela međunarodne zajednice pretvorene u praksu, pa sada imamo monstrume koji funkcionišu u vidu nametnutih rešenja koja nemaju legitimitet, a pokušavaju da zažive, što naravno ne ide“, naveo je Dodik. On je dodao da nije upoznat o detaljima te rezolucije, ali i da ona svakako nije obavezujuća.
 
– Mogli smo da vidimo u postupku izrade različita mišljenja o svemu, ali mislim da je važno da su se ovaj put čuli i glasovi koji su veoma jasno govorili o Republici Srpskoj. Mislim da dolazi neko drugo vreme i da je nemoguće da Srpska bude samo objekat stalnih osuda i stalnih traženja nekih drugih rešenja koja su protiv nas – ocenio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari