I Putin krenuo u predizbornu kampanju 1Foto: YURI KOCHETKOV / EPA

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je, naravno, takve komentare odbacio – Vladimir Putin još nema nikakav predizborni kalendar.

Ali, bolje upućeni u ruske unutrašnje prilike veruju da upravo započeti dobrovoljni odlasci-smene (neuspešnih) šefova ruskih gubernija nisu slučajno ubrzani u godini pred predsedničke izbore 2018. godine.

Peskov je izračunao da je od Nove godine smenjeno samo šest gubernatora ili sedam odsto od ukupnog broja. Ove nedelje su smene obavljane svaki dan i veruje se da se smenjivanja neće zaustaviti na ovom broju, ali se ne očekuje ni regionalna kadrovska obnova ogromnog obima, jer Kremlj želi sliku efikasne regionalne politike a ne atmosferu čistki.

Ipak scenario je karakteristično ruski: pre podne već u medijima narečeni gubernator sam podnosi ostavku, administracija predsednika mu se zahvaljuje na trudu i radu, a posle podne Vladimir Putin prima gubernatora naslednika. Za gubernatore-naslednike su, uglavnom poslate, mlade tehnokrate sa federalnog nivoa, bez političkih ambicija i bez neke ranije veze sa regionom kojim će upravljati, ali već uspešno oprobani u izvršavanju raznih zadataka. Politikolog Konstantin Simonov u intervjuu za Komersant ne bi isključio da je novim Putinovim izabranicima u Burjatiji, Kareliji, Rjazanskoj, Novgorodskoj ili Permskoj oblasti obećano neko primamljivo mesto u centralnoj državi ukoliko zadatak u poverenoj guberniji obave na zadovoljstvo predsedničke administracije. I na dobro predsedničke kampanje za koju se Vladimir Putin još zvanično nije kandidovao. Jer radi se uglavnom o gubernijama koje su, kao Karelija, „ekonomski depresivne, a politički konfliktne“ (Simonov) pa ih opšti pad dohodaka stanovništva pogađa teže nego ostale delove Rusije.

Slične ideje sa ocenjivanjem saradnika promovisane su i kod nas, ali ruski je predsednik, za razliku od naših, efikasan. Najpre se u ocenjivanju oslanjao na više naučnih instituta i društvenih organizacija, ali kad se pokazalo da su njihovi rejtinzi gubernatora ponekad do haosa različiti, poverio je ocenu gubernatora prvom zameniku šefa predsedničke administracije Sergeju Kirijenku. Kirijenko se odlučio za tri kriterijuma: ekonomska efikasnost, poverenje stanovništva i odsustvo problema sa istražnim organima. Ruski komentatori tvrde da je te kriterijume doneo iz biznisa, uglavnom, prema njima je gubernatore svrstao u tri kategorije: u gubernatore gubitnike kojima ništa ne može pomoći, u gubernatore „tihe gubitnike“ kojima bi se još moglo pomoći i u uspešne gubernatore. Kirijenkov spisak je očito javno poznat pošto se i pre nego dobrovoljac napiše ostavku predsedniku, njegovim imenom licitira i razlozi analiziraju po medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari