Stafan de Mistura pred otkazom? 1Foto: EPA/ IGOR KOVALENKO

Specijalni izaslanik sekretara UN za Siriju Stafan de Mistura po drugi put je pomerio datum nastavka inače mesecima blokiranih ženevskih pregovora o Siriji.

Taj je nastavak najpre sa 8. februara pomeren na 20, a sada je dalje odložen za 23. februar. De Mistura je kao razlog prvog odlaganja naveo nespremnost naoružane sirijske opozicije da utvrdi jedinstvenu delegaciju za te pregovore i zapretio je da će tu delegaciju imenovati on sam.

Najnovije odlaganje obavljeno je bez objašnjenja. Za to vreme međusirijski pregovori u Astani, pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana, nastavljaju se. Ali ni ruski pokušaj da u Moskvi utvrdi jedinstvenu delegaciju naoružane sirijske opozicije nije uspeo jer se Nacionalna koalicija opozicionih i revolucionarnih snaga nije pojavila 27. januara na moskovskom sastanku sa ruskim ministrom inostranih poslova navodno zato što joj je poziv upućen telefonom, a ne zvaničnim pisanim putem.

Ruski mediji, međutim, naveliko spekulišu da bi De Mistura mogao da bude smenjen sa funkcije specijalnog izaslanika. To bi najpre moglo da se desi zbog smene na čelu Ujedinjenih nacija. Misturi je sirijske pregovore u zadatak dao bivši generalni sekretar UN Ban Ki Mun, pa se očekuje da novi Antonio Gutereš utvrdi novu formulu učešća Svetske organizacije u razrešenju sirijskog konflikta, a priželjkuje se i da on lično preuzme ulogu posrednika.

Moskva i Damask sa oduševljenjem gledaju na mogući odlazak Misture, pa se sada množe ocene da je on loše obavljao poverenu mu funkciju, da je često držao jednu stranu, ponašao se kao čovek administracije Baraka Obame i, najgore, da je blokirao pregovore. U ruskim se medijima citira ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov koji je nedavno tvrdio da je „glas izgubio pozivajući Stafana de Misturu da prestane da sabotira političke pregovore“ i da mu je to više puta rekao u lice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari