Ahmeti i Zaev pred dogovorom o jeziku? 1Foto: Georgi Licovski /Epa

Šef Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev i šef Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti poslednjih dana razmenjuju tekstove predloga zakona o upotrebi albanskog jezika na teritoriji Makedonije i čini se, ali još bez čvrstih dokaza …

… da je Zaev pred dobijanjem mandata za sastav nove makedonske vlade. SDSM ima 49 poslanika, a za dobijanje mandata Zaevu je potreban 61 poslanički potpis odnosno potpisi poslanika DUI i još bar jedne albanske stranke.

Šta sadrži tekst predloga zakona o albanskom jeziku koji je SDSM uputila DUI nije procurilo u makedonske medije. Taj tekst je nastao posle dogovora predstavnika SDSM sa Teutom Arifi, Nevzatom Bejta i Izetom Medžitijem, tri potpredsednika DUI, najjače albanske partije u Makedoniji, koji se kategorično zalažu za vladu DUI sa SDSM i protive se nastavku saradnje s VMRO-DPMNE. Zoran Zaev, šef SDSM, je juče izjavio da je njihov predlog o upotrebi albanskog jezika u skladu sa Ustavom Makedonije i Ohridskim okvirnim sporazumom. „Prva stvar koju u ovim dogovorima gledamo je Ustav, da li je u okviru Ustava, a druga stvar je da li se radi o istinskoj praktičnoj potrebi građana, da ne bude samo hir, nešto što je samo politizacija“, rekao je Zaev.

Prema njegovim izjavama se pretpostavlja da ni SDSM nije prihvatila zahtev etničkih Albanaca u Makedoniji da albanski postane drugi zvanični jezik na celoj teritoriji te države. Bar ne kao uslov za dobijanje mandata. Jer za uvođenje drugog oficijelnog jezika potrebna je promena Ustava dvotrećinskom većinom koja može biti obezbeđena samo uz podršku VMRO-DPMNE, koja tvrdi da je albanski jezički zahtev odbila i saglasila se samo sa poboljšanjem uslova za upotrebu albanskog jezika u opštinama sa više od 20 odsto albanskog stanovništva.

Prema popisu iz 2002. godine u Makedoniji živi 64,18 odsto Makedonaca i 25,17 odsto Albanaca. Otad popis nije obavljan.

Demokratska unija za integraciju je analizirala tekst koji im je uputio SDSM i u četvrtak uveče je SDSM uputila odgovor. Ni Zaev ni Ahmeti nisu juče hteli da kažu da li je DUI uputio svoje primedbe na tekst SDSM-a ili svoj tekst zakona o albanskom jeziku. U makedonskim medijima se nastavljaju spekulacije o velikim podelama u DUI između pristalica saradnje sa VMRO-DPMNE i pristalica saradnje sa SDSM, kao i između uticajnih članova koji su za istrajavanje na zahtevu za uvođenje dvojezičnosti na teritoriji cele Makedonije i onih koji su za kompromis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari