London uvodi taksu za vozila koja mnogo zagađuju 1Foto: FreeImages / JaImE GiL

Gradonačelnik Londona Sadik Kan rekao je da će London uvesti taksu od 10 funti za zagađivanje za automobile u centru grada.

Taksa će bitu uvedena 23. oktobra, a najavljena je tik nakon objavljivanja upozorenja Evropske komisije o lošem kvalitetu vazduha u Londonu.

„Zapanjujuće je da živimo u gradu u kojem je vazduh toliko zagađen da mnoga naša deca odrastaju sa plućnim problemima. Ukoliko sada ne napravimo drastične promene, nećemo štititi zdravlje naše dece u budućnosti“ naveo je Kan, potvrđujući da će London dobiti “najstroži standard” za emisije od svih velikih gradova, a prenosi britanski Gardijan (The Guardian).

Konkretno, planiranio je da starija vozila, koja više zagađuju, plaćaju taksu od 10 funti (11,7 evra) za vožnju u centralnim delovima Londona.

Gradonačelnik je objavio i pokretanje internet sistema za proveru da li vozila spadaju u kategoriju koja će biti pogođena dodatnim taksama. Sistem se nalazi na sajtu javnog transporta Londona (Transport for London).

Kako prenosi Gardijan, očekuje se da će se taksa primenjivatii na 10.000 najstarijih vozila svakog dana u sedmici.

Bi-Bi-Si prenosi da je reč o vozilima na dizel i naftu koja su proizvedena pre 2005. godine i ne ispunjavaju Euro 4 standard za emisije azotnog oksida i čestica.

Nisu svi u gradskim vlastima oduševljeni ovom idejom, pa je iz Siti hola (City Hall), sedišta gradonačelnika i gradske skupštine, saopšteno da je istraživanje pokazalo da ljudi koji žive u najsiromašnijim zajednicama, obično blizu prometnih puteva, izloženi 25% većem nivou štetnog azotnog oksida.

Portparol Londonske skupštine iz reda konzervativaca Šaun Bejli (Shaun Bailey) rekao je da su istraživanja pokazala da će nova taksa pogoditi samo 7% vozila koja ulaze u centralni deo Londona, za koji se već plaća naknada od 2003, i da će ova mera imati „zanemarljiv“ uticaj na kvalitet vazduha i smanjiti otrovne emisije za samo 1 do 3%.

Taksa će se pridodati postojećoj naknadi od 12,5 funti koja se plaća za ulazak vozila u centralnu zonu Londona od 7 ujutru do 6 popodne od ponedeljka do petka. To zači da će u ovom periodu ulazak vozila koja više zagađuju koštati 21,5 funti.

London se, kako prenosi Gardijan, ovim pridružuje sve većem broju gradova u svetu koji preduzimaju mere za sve veće zagađenje vazduha. U Parizu je tako zabranjeno vozilima koja najviše zagađuju da ulaze u centralnu zonu između osam ujutru i osam uveče tokom radnih dana.

Evropska komisija je 15. februara upozorila pet zemalja, između ostalog Veliku Britaniju, da će ih izvesti pred Sud pravde EU ukoliko brzo ne preduzmu mere za zaštitu kvaliteta vazduha.  Ovo „poslednje upozorenje“, koje se odnosi na 16 područja u Velikoj Britaniji među kojima je i London, izdato je jer te zemlje nisu preduzele mere da prekinu sa ponavljanim kršenjem ograničenja zagađenja azotnim oksidom, koji je pre svega posledica auto transpurta.

Evropski propisi zemljama članicama nalažu da preduzmu „odgovarajuće mere“ kada se prekorače ograničenja za zagađenje vazduha.

Mere koje predlaze Evropska komisija su opšte smanjenje obima saobraćaja, prelazak na električna vozila, prilagođavanje ponašanja vozača, kao i smanjenje emisija iz dizel vozila.

Nva taksa koja se uvodi u Londonu, nazvana T-taksom od Toksična taksa, deo je šire palete mera koju laburista Sadik Kan planira da uvede tokom narednih meseci kako bi smanjio zagađenje u Londonu. Tu su i odustajanje od kupovine autobusa na dizel i uvođenje zone sa ograničenim restrikcijama od 2018. godine.

Osnovnu taksu za ulazak u centralne delove Londona uveo je 2003. godine tadašnji gradonačelnik Ken Livingston, takođe laburista, u cilju smanjenja začepljenja na putevima.

Izvor: The Guardian, BBC, AFP i S.V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari