Umro Vitalij Čurkin 1Foto: EPA/JASON SZENES

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama (UN) Vitalij Čurkin preminuo je danas u 65. godini, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije, prenosi Sputnjik.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije sa dubokim žaljenjem saopštava da je danas u Njujorku, u 65. godini, iznenada preminuo Vitalij Čurkin. Istaknuti ruski diplomata je preminuo dok je obavljao svoj posao. Izražavamo porodici i bliskima iskreno saučešće, navodi se u saopštenju. Čurkin je na mesto stalnog predstavnika Rusije pri UN postavljen 2006. godine, a karijeru diplomate započeo je 1974. godine. 

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i predsedniku Vlade Rusije Dmitriju Medvedevu povodom iznenadne smrti ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama (UN) Vitalija Čurkina.

Sa velikom tugom sam primio vest da je preminuo ambasador Vitalij Čurkin, stalni predstavnik Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, na radnom mestu, dok je svojim velikim diplomatskim znanjem doprinosio boljem razumevanju zemalja i naroda, poručio je Vučić.

Ovo je veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje, već i za sve one koji su imali priliku da ga poznaju. Lično sam bio počastvovan srdačnom saradnjom sa ambasadorom Čurkinom, koji je bio voljan da kroz iskrene i mudre savete podeli svoje veliko diplomatsko iskustvo, ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izrazio najdublje saučešće predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ministru spoljnih posolva Sergeju Lavrovu i članovima porodice preminulog ambasadora.

Čurkin je bio veliki prijatelja Srbije i srpskog naroda. Ostaće nam u trajnom sećanju kao vrsni branitelj međunarodnog prava i ličnost od velikog ugleda, poštovan od svih u Ujedinjenim nacijama, navodi se u telegramu saučešća.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je danas ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu telegram saučešće povodom smrti Čurkina.

Zatekla nas je vest o iznenadnoj i preranoj smrti ambasadora Rusije pri UN Vitalija Čurkina. Rusija je izgubila vrhunskog diplomatu i velikog patriotu, a Srbija iskrenog prijatelja i kolegu, istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari