MATIS: Nismo ovde zbog vaše nafte 1Foto: EPA/tech. sgt. BRIGITTE BRATLEY

Američka vojska nije u Iraku „da bi se domogla bilo čije nafte“, rekao je danas ministar odbrane SAD Džejms Matis na početku svoje posete Iraku, distancirajući se – kako to tumači Rojters – od ranijih komentara predsednika Donalda Trampa.

Matis, koji je prvi put u poseti Iraku kao šef Pentagona, nada se da će uspeti da izvrši procenu ratnih napora, pošto su iračke snage uz podršku SAD pokrenule ofanzivu u cilju potiskivanja ekstremista Islamske države iz njihovih preostalih uporišta u Mosulu.

Međutim, prema pisanju Rojtersa, on će se najverovatnije suočiti s pitanjima u vezi s Trampovim izjavama i inicijativama, uključujući privremenu zabranu ulaska državljana Iraka u SAD, kao i komentar američkog predsednika da je Amerika trebalo da se domogne iračke nafte nakon rušenja Sadama Huseina s vlasti 2003. „Trebalo je da zadržimo naftu. Ali okej. Možda ćete imati drugu priliku“, rekao je Tramp osoblju CIA u januaru. Matis je, međutim, odbacio svaku takvu mogućnost. „Nismo u Iraku da bi se domogli bilo čije nafte“, rekao je novinarima koji s njim putuju.

Ova Matisova izjava poslednja je u nizu koje ukazuju na njegova politička neslaganja s Trampom, ukazuje Rojters. Tramp priznaje da se Matis ne slaže s njim u vezi s tim koliko je korisno mučenje kao taktika ispitivanja, ali je nagovestio da će to pitanje poveriti svom ministru odbrane, što, kako ukazuje agencija, govori o Matisovom uticaju.

Matis je takođe kritičniji prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu od Trampa. Osim toga, distancirao se od Trampovog etiketiranja medija kao „neprijatelja američkog naroda“, istakavši da on nema problema sa štampom. Matis, general u penziji koji je predvodio američke vojnike u ratu u Iraku, tražio je izuzeće od Trampove zabrane putovanja za Iračane koji su se borili zajedno sa američkim vojnicima, uključuju}i prevodioce. On je rekao da nije video izvršnu naredbu koju razmatra administracija SAD. „Ali sam trenutno uveren da ćemo preduzeti korake da se onima koji su se, na primer, borili zajedno s nama, dozvoli da u|u u SAD“, rekao je Matis.

Matis završava izradu planova, koje je zahtevao Tramp, za ubrzanje napora da se porazi Islamska država. Američki komandant u Iraku general Stiven Taunsend je rekao da veruje da će snage pod pokroviteljstvom SAD tokom sledećih šest meseci preuzeti oba glavna uporišta Islamske države – Mosul i Raku u Siriji. Strateška procena ministra odbrane SAD mogla bi da rezultira raspoređivanjem dodatnih američkih snaga, nezavisno od manje od 6.000 američkih vojnika koji su danas raspore|eni i u Iraku i u Siriji.

Stručnjaci kažu da Pentagon možda razmatra i povešanje broja helikoptera za napade i vazdušnih napada, kao i dopremanje dodatne artiljerije i davanje većih ovlašćenja komandantima na bojištima koji se bore protiv Islamske države. Matis je rekao Senatu u januaru da glavni cilj SAD u Iraku treba da bude „obezbeđivanje garancija da on ne postane preostala država rečima u Teheranu“, koji ima bliske veze sa šiitskom političkom elitom koja vlada Irakom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari