Rusija odbacuje optužbe Crne Gore 1Dmitrij Peskov Foto: wikipedia.org

Optužbe na račun Rusije od strane visokih zvaničnika Crne Gore suviše su ozbiljne, bez potkrepljivanja činjenica i neodgovorne, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prethodno je crnogorski specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio da su određene državne strukture Rusije umešane u pokušaj terorizma u Crnoj Gori i najavio da će Specijalno državno tužilaštvo za pokušaj državnog udara 16. oktobra prošle godine imati gotovu optužnicu do 15. aprila.

„Mi iz dana u dan beležimo neke apsurdne optužbe protiv Rusije, iz dana u dan negiramo navode i odgovorno izjavljujemo da nema govora o umešanosti zvanične Moskve u neke unutrašnje događaje u Crnoj Gori“, rekao je Peskov odgovarajući na zahtev da komentariše reči crnogorskog tužioca, prenosi Sputnjik. Peskov je naglasio da se „Rusija nije mešala, ne meša se i ne namerava da se meša u unutrašnje stvari drugih država, a posebno takvih država kao što je Crna Gora, sa kojom svakako imamo veoma dobre odnose“.

„Žalimo što su visoki zvaničnici uputili takve optužbe. To su suviše ozbiljne reči da bi se tako izjavljivale, bez potkrepljivanja nekom pouzdanom informacijom. To je u najmanju ruku neodgovorno“, istakao je Peskov.

Crnogorski specijalni tužilac Milivoje Katnić je u intervjuu podgoričkom Radiju Antena M rekao da Tužilaštvo ima dokaze za sumnje o umešanosti pojedinih ruskih „državnih organa na određenom nivou“, te da je na Rusiji da ispita o kojim se strukturama radi i da pokrene krivični postupak za ovakva nedela, prenela RTCG. On je kao organizatora označio Eduarda Širokova, za kojim je raspisana poternica, i saopštio da je to lažni identitet tog, kako je otkrio, „nekadašnjeg zamenika ruskog vojnog atašea u Poljskoj koji je iz te zemlje proteran zbog špijunaže 2014. godine“, a koji se, u stvari, preziva Šišmakov. Katnić je kazao da je upravo Širokov (Šišmakov) dao zadatke Aleksandru Sinđeliću, koji je kasnije postao svedok-saradnik crnogorskog tužilaštva. „On mu je dao sve zadatke. Imamo o tome sve dokaze za sud.“

Prema njegovim rečima, iza ovih događaja stoje nacionalističke strukture iz Rusije. „Ali sada znamo i da su u njih bili uključeni ruski državni organi. Na ruskim državnim organima je da ispita kako je do ovoga došlo i očekujem da }e do toga doći“, rekao je Katnić.

Prema njegovim rečima, srpska BIA ima DNK dvojice Rusa označenih za organizatore, Širokova i Vladimir Nikolajeviča Popova, dokaze da su posećivali ambasadu Rusije u Beogradu, kao i o planu likvidacije bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića. On je, me|utim, rekao da se ti dokazi ne mogu koristiti na sudu.

LAVROV: Telegraf bez činjenica

Moskva – Na pisanje britanskog Telegrafa o umešanosti Rusije u događaje u Crnoj Gori oktobra 2016. reagovao je i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji je rekao da su neosnovani izveštaji o tome da su ruske državne vlasti umešane u pokušaj prevrata u Crnoj Gori. „Što se tiČe pomenute vesti, ona je u rangu sa ostalim neosnovanim optužbama nas i naše zemlje, uključujući i hakerske napade protiv celog Zapada, mešanje u izborne kampanje ve}ine zapadnih zemalja, vezama Trampove administracije sa ruskim tajnim službama i mnogo drugog. Nismo dobili nijednu činjenicu ni za jednu od ovih neosnovanih tvrdnji“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari