Kazne od 50 do 2.000 evra 1

Kako bi ostao u samom vrhu gradova u svetu po čistoći Beč će pooštriti svoju kaznenu politiku.

Kazne će biti povećane i iznosiće od 50 do 2.000 evra.  Ovo je prvo povećanje kazni u periodu od devet godina, a prihodi od kazni se koriste za održavanje čistoće grada. Izmene zakona odnosiće se i na vode i gradski mobilijar kao što su klupe, hidranti, parkovi i drugo. Do sada su u zakonu bile definisane samo zelene i javne površine.

„Naše mere za održavanje čistoće grada su uspešne i većina građana ih poštuje. Sada želimo da pooštrimo zakon kako bi bio još efikasniji. Činjenica je da svako može da izbegne kaznu, ako se pridržava zakona i svoj otpad kako je predviđeno odstrani u jednu od 19.000 kanti za smeće, 430.000 kontejnera za komunalni otpad ili na deponijama za smeće“, naglasila je Uli Zima, članica gradske vlade zadužena za životnu sredinu.

Kazne od 50 do 2.000 evra 2

Podizanje svesti građana, odlična ponuda u pogledu odstranjivanja otpada, stroge kontrole i kazne od strane nadzornog organa „WasteWatcher“ čine uspeh Beča kada je u pitanju čistoća grada. Kontrole i kazne su regulisane Zakonom o održavanju čistoće koji je izglasan u skupštini grada 2007. godine, a 2008. godine „WasteWatcher“ počinje sa radom.

Problem sa psećim izmetom na ulicama Beča drastično se smanjio. Studije su pokazale da se svakog dana 60.000 kesa sa psećim izmetom nađe u javnim kantama za smeće čemu su svakako doprinele i besplatne kese za izmet koje su postavljene na 3.453 lokacije u gradu. Odlaganje frižidera i ostalih električnih uređaja na trotoar ili zelenu površnu smanjeno je u odnosu na 2008. godinu za 64 odsto. Odlaganje kabastog smeća na nepropisan način smanjeno je za 41 odsto, dok 100 miliona pikavaca godišnje završi u javnim pepeljarama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari