Vašington čeka dekonstrukciju 1Foto: EPA/ _JIM_LO_SCALZO

Stiven Benon, glavni strateg američkog predsednika Donalda Trampa i, kako piše Vašington post, „intelektualna snaga koja stoji iza njegovog nacionalističkog programa“.

On je izjavio u četvrtak da je nova administracija „zaključana“ u beskrajnoj bici protiv medija i drugih globalističkih snaga kako bi „dekonstruisala“ prevaziđeni sistem upravljanja.Bilo je to prvo Benonovo javno pojavljivanje na kojem je govorio pošto je Tramp preuzeo dužnost. Zajedno sa šefom kabineta Bele kuće Rajnsom Pribusom, Benon se obratio pripadnicima konzervativnog pokreta (Konzervativna politička akciona konferencija – CPAC). Njih dvojica su nastojali da dokažu da nisu rivali već partneri u borbi za preobražaj Vašingtona i svetskog poretka, u ime Trampa, piše američki list.

„Oni će nastaviti da se bore“, rekao je Benon govoreći o medijima, koje je više puta opisao kao „opozicionu stranku“, kao i o drugim snagama za koje smatra da predsedniku SAD stoje na putu. „Ako mislite da vam vraćaju vašu zemlju bez borbe, tužno grešite“, rekao je Trampov strateg konzervativcima.

U vrhu Trampove agende, rekao je Benon, je „dekonstrukcija administrativne države“ – poreskog sistema, regulacija i trgovinskih sporazuma za koje predsednik i njegovi savetnici smatraju da ometaju ekonomski rast i narušavaju suverenost. „Ako bacite pogled na ove kandidate, oni su odabrani s razlogom, a to je dekonstrukcija“, rekao je Benon. Povlačenje SAD iz Transpacifičkog partnerstva, što je Tramp učinio prvog dana u Beloj kući, jedan je od ključnih trenutaka u savremenoj američkoj istoriji, smatra Benon.

Vašington post podseća na prošlonedeljni Trampov tvit u kojem je medije označio kao „neprijatelje američkog naroda“. „Oni su korporativistički, globalistički mediji, čvrsto suprotstavljeni ekonomskoj nacionalističkoj agendi poput one koju ima Donald Tramp… Ako pogledate opozicionu partiju i kako su predstavljali kampanju, kako su predstavljali tranziciju i kako će predstavljati administraciju, sve je to pogrešno“, rekao je Stiven Benon.

Pribus se složio rekavši aktivistima da je „najveće pogrešno razumevanje“ Trampove administracije u njenom prvom mesecu „sve što čitate“. Benon i Pribus su odbacili navode o međusobnoj borbi za moć. Insistirali su da su bliski prijatelji i partneri, te da drugačiju sliku stvaraju mediji.

Novinari su tokom kampanje napadali Trampa, a sada prave „smešne priče“ – svaki dan o svemu što Tramp svaki dan radi, rekao je Pribus.

Benon je rekao da će sva Trampova obećanja biti brzo ispunjena. Predsednik je na to „manijakalno rešen“, naveo je Trampov glavni strateg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari