Severna Koreja ispalila zabranjene balističke rakete 1Foto: EPA/YONHAP

Severna Koreja ispalila je četiri zabranjene balističke rakete koje su preletele oko 1.000 kilometara, od kojih su tri sletele u vode za koje Japan tvrdi da su njegova ekskluzivna ekonomska zona, saopštili su južnokorejski i japanski zvaničnici.

Za sada nije poznato koji je tip raketa ispaljen, ali administracija američkog predsednika testiranje smatra provokacijom.

List Njujork tajms preneo je tokom vikenda da uprkos naporima koji se ulažu u usavršavanje, kako je navedeno, sajber i elektronskih napada protiv balističkog programa Severne Koreje, SAD i dalje ne mogu da suzbiju aktivnosti Pjongjanga.

Japanski zvaničnici tvrde da su tri od četiri ispaljene rakete sletele u vode nad kojima Tokio ima suverena prava za istraživanje i eksploatisanje resursa.

Prema rečima sa južnokorejskih zvaničnika, rakete su ispaljene iz provincije Severni Pjongan. Pjongjang je u proteklih nekoliko meseci sproveo seriju testiranja raketa, uključujući novu raketu srednjeg dometa koju je ispalila u februaru.

SAD imaju 28.500 vojnika raspoređenih u Južnoj Koreji i 50.000 u Japanu, zbog, kako se navodi, moguće agresije iz Severne Koreje.

Osuda zbog raketa

Brisel

Evropska unija je osudila Severnu Koreju zbog današnjeg lansiranja četiri zabranjena balistička projektila i najavila konsultacije sa Japanom i međunarodnim partnerima o načinu reagovanja na taj potez Pjongjanga.

Tri rakete su pale u vode za koje Japan tvrdi da su njegova isključiva ekonomska zona, javlja AP.

Probno lansiranje je reakcija na velike vojne vežbe armija Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je ocenila da lansiranje predstavlja potpuno nepoštovanje nekoliko rezolucija Ujedinjenih nacija i da doprinosi rastu napetosti u regionu.

Severna Koreja treba da se vrati dijalogu sa međunarodnom zajednicom i da odustane od planova vezanih za lansiranje novih projektila, izjavila je Federika Mogerini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari