Erdogan mobiliše muslimane za borbu protiv "evrofašizma" 1Foto: EPA / SEDAT SUNA

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nastavio je danas da produbljuje svoj sukob sa evropskim zemljama.

Turska će pojačati svoje napore protiv rasizma, islamofobije i ksenofobije u svim međunarodnim forumima, posebno u Organizaciji za islamsku saradnju (OIC) kojoj Ankara trenutno predsedava, izjavio je danas Erdogan.

„Ova stvar nije samo za Tursku. Taj fa{izam koji pokazuje svoje prljavo lice pogađa sve muslimane i strance koji žive u Evropi, rekao je Erdogan i pozvao Turke, muslimane i strance koji žive u Nemačkoj i Holandiji da na izborima u te dve zemlje ne glasaju za stranke vode „antitursku“ politiku. Kako piše Hurijet – Erdogan mobiliće muslimane za borbu protiv „evrofašizma“.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je danas poziv vodećih zvaničnika Evropske unije da pokaže uzdržanost u svađi sa Holandijom. Taj poziv koji su uputili šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han u Ankari smatraju „bezvrednim“. Sukob Holandije i Turske izbio je pošto je Hag prošle nedelje onemogućio turskim ministrima da na mitingu u Roterdamu govore u prilog ustavnih promena u Turskoj na referendumu u aprilu. Avion u kojem je trebalo da bude turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu nije dobio dozvolu za sletanje, dok je turska ministarka za brigu o porodici Fatma Betul Sajan Kaji deportovana iz Holandije. Na protestu u Roterdamu došlo je do sukoba demonstranata turskog porekla i policije koja je upotrebila vodene topove i pse. Ako na referendumu 16. aprila ustavne promene budu usvojene, Turska će dobiti predsednički sistem.

U Holandiji se sutra održavaju parlamentarni izbori na kojima se očekuje uspeh ekstremističke Slobodarske stranke Gerta Vildersa. Smatra se da je aktuelna holandska vlada o{tro nastupila prema Turskoj upravo zbog izbora.

Odgovarajući na poteze Holandije, Turska je holandskom ambasadoru zabranila da se vrati u Ankaru i suspendovala razgovore na visokom političkom nivou, dok je turski predsednik Erdogan Hag optužio da primenjuje nacističku taktiku. I ne samo to: Erdogan je nastavio sa teškim optužbama na račun Nemačke koja se takođe protivi tome da turska vlast na njenoj teritoriji organizuje mitinge. „Gospođo Merkel vi podržavate teroriste“, izjavio je Erdogan obraćajući se preko turskih medija nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Erdogan je tvrdio da je Nemačka „4.500 puta“ odbacila zahteve Turske da joj pomogne u borbi protiv „kurdskih terorista“.

Holandska vlada je navela „rizike za javni poredak i bezbednost“ kao razloge za zabranu turskih mitinga. Tursko ministarstvo spoljnih poslova saop{tilo je da je „ozbiljno“ to što je Evropska unija stala na stranu Holandije. Mogerini i Han pozvali su Tursku da se „uzdrži od suvišnih izjava i akcija koje nose rizik daljeg pogoršanja situacije“.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je, obrazlažući postupanje prema turskoj ministarki, da su se gradske vlasti u Roterdamu plašile oružanog sukoba između njenog obezbeđenja i lokalne policije. U Holandiji, prema procenama, živi oko 400.000 ljudi turskog porekla.

I dok je stav Holandije da mitinzi predstavljaju pretnju po javni poredak, EU je učinila jasnom svoju nelagodu zbog samog referenduma u Turskoj, navodi Bi-Bi-Si. Mogerini i Han su, naime, u ponedeljak izrazili zabrinutost da bi on mogao dovesti do „prekomerne koncentracije moći u jednoj instituciji“, jasno aludirajući na tursko predsedništvo.

"Znamo Holanđane iz Srebrenice"

Erdogan je danas govorio i o tome kako holandski bataljon UN jula 1995. nije sprečio masakr u Srebrenici. „Znamo Holandiju i Holan|ane po masakru u Srebrenici. Znamo kako je bila pokvarena njihova uloga u njihovom masakru 8.000 Bošnjaka. Znamo kako je pokvaren karakter njihove civilizacije, kako su masakrirali 8.000 Bošnjaka. Dobro ih znamo“, rekao je Erdogan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari